Bejrút a Hezbollah kezén

Elfoglalták Bejrút nyugati, főleg szunniták által lakott kerületeit a Hezbollah síita szervezet harcosai tegnap, a libanoni kormányerőkhöz és az ellenzékhez lojális fegyveresek közti harmadik napja tartó összecsapásokban. Eddig 11-en, főleg civilek vesztették életüket, több tucat ember megsebesült, ahogy símaszkos fiatalok utcai harcot vívtak egymással.

Szemtanúk szerint ugyanakkor egyelőre a Hezbollah nem vetette be reguláris katonáit. Aki tehette, elmenekült Bejrútból, vagy bezárkózott otthonába. Automata fegyverek ropogása és kézigránátok robbanása visszhangzott a libanoni fővárosban.

Az összecsapások azután törtek ki, hogy kedden az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által támogatott kabinet törvénytelennek minősítette a síita fegyveres szervezet telekommunikációs hálózatát.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a lépést "hadüzenetnek" értékelte. Szaad al-Hariri, a meggyilkolt Rafik al-Hariri egykori miniszterelnök fia, szunnita politikus tegnap már "félreértésnek" minősítette a keddi kezdeményezést és a harcok beszüntetésére szólított fel, de ez a Hezbollahnak már kevés volt. Naszrallah a szervezet katonai erejét megnyirbáló kormányjavaslatra válaszul közölte: "levágjuk annak a kezét, aki a fegyvereinkhez nyúl". A sejk azzal vádolja a kormányt, hogy Izrael parancsait teljesíti.

Az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah fegyveresei elfoglalták a kormánypárti Hariri tévécsatornájának, napilapjának, és rádiójának irodáit. A szerkesztőségek beszüntették a munkát, a Hezbollah fegyveresei pedig átadták a terepet a libanoni hadseregnek. Feltehetően a Hezbollah - mely nem akar Bejrút megszállójának tűnni - több helyen is így tesz majd. Szakértők szerint a hadsereg hozzáállása kulcsfontosságú a kvázi polgárháborús helyzet kimenetelében.

A szaúdi kormány eközben az arab külügyminiszterek rendkívüli ülését szorgalmazta. Franciaország pedig felajánlotta, hogy közvetít a felek között. A magyar Külügyminisztérium korábban sem javasolta, hogy bárki Libanonba utazzon, most is azt kéri, aki teheti, halassza el útját, vagy adja meg elérhetőségét a konzuli szolgálatnak.

Egyelőre nem tudni, miért pont most döntött úgy a Fuád Szinjóra vezette kormány, hogy lépéseket tesz a Hezbollah kémkedésre is szolgáló (feltehetően az adatokat Iránnak is továbbító) kommunikációs szenzorrendszere ellen. Vélhetően mindezt a Fehér Ház javasolta, ugyanakkor Washington nem tud nyomást gyakorolni a Hezbollahra. Valójában a Hezbollah és a kormány sem engedhet a vitában, hiszen a fő kérdés maga az állam integritása, irányítása, a több felekezet között egyensúlyozó libanoni konszenzusos demokrácia túlélése. A totális harc azonban kétséges, az újabb polgárháború senkinek sem érdeke. Elterelné a Hezbollah figyelmét Izraelről, és lehetőséget adna az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező szunnita csoportoknak a beszivárgásra, akik ugyanolyan ádáz ellenségei Naszrallahnak, mint a zsidó állam.

A katonák átengedik a szögesdrót kerítés alatt az egyik szunnita sejket
A katonák átengedik a szögesdrót kerítés alatt az egyik szunnita sejket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.