Gallup: a többség előrehozott választásokat akar

A mielőbbi új választások kiírása lenne az ország érdeke a jelenlegi belpolitikai helyzetben - véli a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérésében megkérdezetteknek több mint a fele; minden harmadik válaszadó szerint viszont az MSZP-nek végig kell vinnie a kormányzást ebben a ciklusban.  Orbán hasonlóan vélekedett a Szabad Európa Vitanapok Városi közlekedés című rendezvényén.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint - a jelenlegi belpolitikai helyzetben - az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki; a megkérdezettek 31 százaléka úgy véli, az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban - olvasható a cég internetes oldalán pénteken közzétett elemzésben, amelyet a társaság április 30. és május 6-a között, 1.024 felnőtt megkérdezése alapján készített.

A kisebbségi kormányzást támogatók körében nagy többségben - tízből heten - vannak azok, akik ezt a kisebbségi kormányt is Gyurcsány Ferenc vezetésével képzelik el.

Ugyanakkor a szocialista kisebbségi kormányzás működőképességével kapcsolatban a megkérdezettek nagyobb része szkeptikus választ adott, hiszen csak hárman bíznak abban, hogy a szocialista kormány képes lesz ellátni feladatát.

A koalíció felbomlásáról tízből két ember nem alkotott véleményt, míg a véleménnyel rendelkezők között nagyjából egyenlő arányban vannak azok, akik ezt valódi szakításnak tekintik, és azok, akik azt gondolják, hogy csak egy megrendezett színjátékot látunk. A kiábrándulás fokát jelzi, hogy nemcsak az ellenzéket támogatók szkeptikusak a magyarázatokkal kapcsolatban, de a kormánypárti szavazók egyharmada is azt gondolja: megrendezett politikai színjátékról van szó.

Az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepével kapcsolatban tíz megkérdezettből ketten ilyen magatartásra számítanak. A megkérdezettek harmada azonban azt gondolja, hogy a külső támogatásnál több fog történni, és előbb-utóbb újra megállapodik a két volt kormánypárt a koalícióról.

A megkérdezettek 53 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ bekerül a következő parlamentbe 2010-ben.

Arra a kérdésre, hogy "az MSZP képes lesz-e ismét megerősödni annyira a következő választásokig, hogy esélyes legyen a győzelemre", tízből heten nyilatkoznak úgy, hogy nem tartják valószínűnek; az MSZP jelenlegi szimpatizánsainak is csak a fele lát erre esélyt. Orbán előrehozott választást akar

A Fidesz elnöke a tanácskozáson az Európa Nap alkalmából beszélt. Mint mondta, az emberi történelem legsikeresebb földrésze, Európa kultúrája és értékei egyezségeken alapulnak. Magyarországon azonban megjelent valami más, ami nem európai, nem egyezségekre épül, ezért új egyezségre van szükség. Magyarországon előrehozott választást kell tartani, ami megadja a válságból kilábalás esélyét, a gazdasági fordulat lehetőségét - hangsúlyozta a fideszes vezető.

Előadásában a politikus azt mondta, Európa a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás, a szociális biztonság és a tulajdon tiszteletének egyezségét alkotta meg, mindezek pedig az adott szó betartásáról szóló egyezségen alapulnak. Ezután feltette a kérdést: ha Európa a legsikeresebb földrész, hogy lehetséges mégis, hogy Magyarország hátrafelé megy, nincsenek sikerei és nem tudott élni az európai uniós csatlakozás előnyeivel.

Szerinte Magyarországon leállt a gazdasági fejlődés, nincs szociális biztonság és versenyképesség. Gondolatát folytatva Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem európai politika, ha nem lehet hitelt adni egymás szavának, nem európai politika, ha egy kormány társadalmi és parlamenti felhatalmazás nélkül kormányoz.
Ez nem európai kultúra, ez Európából kifelé visz, ez a kudarc útja - mondta az ellenzéki politikus.

Orbán Viktor megismételte: minél előbb előrehozott választásra van szükség Magyarországon, mert annál hamarabb véget érhet a káosz. Előadása végén a politikus azt is mondta, az Európához történő felzárkózás folyamatában nemcsak a politikai osztálynak, hanem az egész magyar társadalomnak szerepe van.

(MTI)

Orbán Viktor az Európa napon
Orbán Viktor az Európa napon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.