Pakkot és sokkot kaptak

Az államünnep ellenére temetői hangulat uralkodott tegnap a szlovákiai vendéglőkben és kocsmákban. Búsongtak a tulajok, hiszen lőttek a remélt nagy bevételnek, a hajnalig tartó szurkolásnak, italozásnak. Még mindig nem tértek magukhoz a csütörtök éjjeli sokkból a szurkolók tízezrei, akik a most zajló kanadai A osztályú világbajnokság végére legalább bronzérmesnek hitték hokistáikat.

A kezdet jó volt, hiszen Marcel Hossa és társai lesöpörték a norvégokat (5:1). De a folytatás... Szlovák vereség a németektől (2:4) és a finnektől (2:3). Majd jött a végső hideg zuhany: miután a vikingek hősies hajrával és némi bírói segédlettel 0:2-ről 3:2-re fordítottak a németek ellen, megtörtént az, amire a legpesszimistább szlovák szurkoló sem gondolt: a 2002-ben vb-első válogatott szégyenszemre nem jutott tovább, s a hét végén a kiesés ellen csatázik a szlovénokkal.

Jaroslav Supler szövetségi kapitány azonnal magyarázkodni kezdett: - Tizennégy szlovák NHL-játékos lemondta a válogatottságot. Chára, Satan, Hossa, Demitra és társai nélkül gyengék vagyunk... - habogta.

Ezen a pozsonyi tévében többször is ismételt nyilatkozaton felpaprikázódtak a csüggedt szurkolók: - A válogatottságot lesajnáló milliomos hokista urak helyett a bajnok pozsonyi Slovan és a második Kassa játékosait kellett volna nevezni, nem a svéd, a finn és az orosz ligában másod- és harmadhegedűs szerepben tébláboló játékosokat - feleseltek a képernyővel. Többen tudni vélték, hogy az exsztár Marián Stastn–, a szövetség nemrég lemondott főmenedzsere beszélte rá az NHL-ben szereplőket a távolmaradásra. Így akarta távozásra kényszeríteni Juraj Sirokyt, a szlovák szövetség elnökét, aki a nyilvánosságra hozott, majd rejtélyesen eltűnt dokumentumok szerint 1979-től a rendszerváltásig a csehszlovák kommunista titkosrendőrség (StB) magas rangú felderítőtisztje volt Washingtonban.

Egykori kollégája, a pozsonyi Jozef Golonka így összegzett: - Van néhány kiváló játékosunk az NHL-ben, akadnak jóval szerényebb képességű hokistáink a svéd, a finn, az orosz és a cseh élvonalban, itthon meg a szürkék viaskodnak egymással. Rövidesen még rosszabb lesz a helyzet, mert az utánpótlás-nevelés katasztrofális. Pénz és jó edzők nélkül nem csoda, hogy a válogatott is csúszik lefele - sommázott a múlt század hatvanas éveinek csillaga. Ezrek bólogattak a szavaira, hogy aztán a korábbiakhoz képest visszafogottabban latolgassák a szlovák-szlovén párharc esélyeit.

- Talán nem ér bennünket még nagyobb blama. Csak nem esünk ki - mormogták a dunaszerdahelyi szálloda szlovák vendégei is. - Azt azért ne, mert akkor jövőre, Svájcban nem jön össze a szlovák-magyar meccs! - vágta rá helybeli csallóközi barátjuk. Néhány hete harsány kacagás követte volna ezt a bemondást. Tegnap azonban csend és komor tekintetek fogadták a szavait.

(A vb-középdöntő mérkőzései lapzártánk után kezdődtek.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.