Szép város Kolozsvár...

Még nem volt példa arra a román bajnokságban, hogy kolozsvári csapat szerezze meg az aranyérmet. Hogy így lett, abban a szerencse is közrejátszott, de összességében a jelentős befektetés hozta meg az eredményt a Pászkány Árpád magyar üzletember tulajdonában lévő, számos légióst foglalkoztató kolozsvári CFR 1907 együttesének. A zárófordulóban aratott 1-0-ás győzelem azt is jelentette, hogy 1989 óta először nem bukaresti klub végez az élen. A második helyen - ponthátránynyal - a Steaua zárta a sorozatot.

Nagy feszültség előzte meg a szerdai játéknapot, amikor a CFR a szintén kolozsvári Universitatea csapatával randevúzott. Utóbbi szurkolói - javarészt ismert, szélsőjobboldali elkötelezettségű, maszkot viselő huligánok - már délben randalíroztak a városban, Pászkány-ellenes "himnuszt" és magyarellenes rigmusokat skandálva. Megfékezésükre a csendőrségnek gumibotot és könnygázt kellett bevetnie. Az első osztálytól már korábban búcsúzott Universitatea roppant elszántan játszott, ám a CFR a csapatkapitány Ricardo Cadú jogos büntetőjével 1-0-ra megnyerte a derbit (részvételi jogot szerezve a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeire).

Az igyekezet háttere az esti órákra tárult fel; ekkor a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) emberei egy kolozsvári bárban őrizetbe vették Gigi Becali üzletember - a bukaresti Steaua finanszírozója - néhány munkatársát. A nyomozók az elfogott személyeknél lévő bőröndben 1,4 millió euróra bukkantak. A Steaua tulajdonosa elismerte, hogy az embereinél talált összeg tőle származik, de azzal vágta ki magát, hogy a pénzt kolozsvári ingatlanok megvásárlására szánták. A gyanú szerint a pénzt - Becaliékat többször érte már bundavád - az Universitatea futballistáinak ígérték; ha ugyanis ők legyőzik a CFR-t (vagy legalább döntetlent érnek el vele szemben), s a Steaua nyer a buzaui Glória ellen (nyert is, 5-0-ra), akkor a bajnok Becali csapata lett volna.

A terv dugába dőlt, Pászkány, a TriGranit 37 éves romániai ügyvezetője ünnepelhetett. Aztán Becali sportszerűen gratulált neki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.