A papír fontosabb a kéznél

Döbbenten nézték végig az 56-os villamos utasai, ahogy két BKV-ellenőr rokkantsági igazolást követelt Simon Csabától, akinek vállból hiányzik mindkét karja.

Simon Csaba 28 éve csonkán született. Ebben a létben nevelkedett, vállból hiányzó karját lábaival helyettesíti. Képes írni, sőt évek óta egy cégnél informatikusként dolgozik. Tavaly átúszta a Balatont, köszöni, jól van. - A BKV-t kéne sajnálni inkább, amiért az én hatezer forintos büntetésemre szorul - mondja a fiatalember, akit megbüntettek az 56-os villamoson, illetve nem őt, hanem rá való tekintettel a kísérőjét.

Országosan 150 ezer, ingyenes utazásra jogosult fogyatékkal élőt tartanak számon. A közlekedésük akadálymentesítése tekintetében a BKV jobb eredményt mutat fel, mint a többi tömegközlekedési társaság. A BKV-val utazó kerekes székesek 25 százalékos "kényelmet" élvezhetnek, míg országosan az arány csupán 15 százalék. Az európai átlag 50, a skandináv országoké 90, Görögország adata a miénkhez hasonlóan alacsony - tudtuk meg dr. Hegedűs Lajostól, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnökétől, aki hozzátette: nem kellett volna a fiatalembernek kifizetni a bírságot, ha később bemutatja az igazolását. - Az ellenőrök nincsenek arra kiképezve, hogy szemmel megállapítsák egy fogyatékosról rokkantsági fokát. Be kell tartaniuk a szabályt: megnézni az igazolást.

A súlyosan fogyatékosok a helyközi tömegközlekedési eszközöket díjmentesen használhatják, kísérővel, aki szintén ingyen utazhat velük.

- Kapaszkodni nem tudok, ezért van szükségem kísérőre, sokszor csak úgy, alkalmilag kérek fel valakit az utazáshoz. Állandó "testőrt", aki a BKV járművein segíthetne, képtelen lennék megfizetni. A két ellenőr jól látta fogyatékosságomat. A büntetési jegyzőkönyvet sem tudtam aláírni, a kísérőm tette meg helyettem. Még megalázóbb lett volna számomra levenni a cipőmet, leülni az aszfaltra vagy a villamos padlójára, hogy lábbal írva szignálhassam. Közölték, vagy csekket adnak 12 ezer forintról kettőnknek, vagy ott helyben fizetünk hatot, vagyis csak a kísérőmet büntetik meg. A rokkant fiatalember otthonában mutatja az Országos Orvosszakértői Intézet igazolását: súlyosan fogyatékos, önellátásra képtelen. A dokumentumot szívesen bemutatta volna, vagy annak másolatát ajánlott levélben elküldte volna igazolásként, de ezt nem engedték.

- A kísérőm olyan nekem, mint a láb nélkülieknek a kerekes szék - a kerekes széknek sem kell jegyet váltani. Alig van rámpa, a villamosok, buszok többségét egy kerekes székes nem tudja használni - mondja Csaba, aki kísérőjével kifizette a büntetést, mert elismeri, hogy valóban nem volt nála a rokkantságát igazoló pecsétes írás, ahogy azt a rendelet előírja.

- Az 56-os villamoson az említett időpontban valóban ellenőriztek egy mozgáskorlátozott fiatalembert, akinél semmilyen hivatalos dokumentum, díjmentes utazásra jogosító igazolás nem volt. A mozgáskorlátozott utas pótdíjazásától ellenőreink eltekintettek. Mivel azonban kísérője sem rendelkezett semmilyen díjmentes utazásra jogosító igazolással, az ellenőr kollégáink őt kénytelenek voltak pótdíj fizetésére kötelezni. A BKV Zrt. számára kiemelten fontos a hátrányos helyzetben lévők, a mozgáskorlátozott embertársaink közlekedésének elősegítése. Ellenőreink tréningeken vesznek részt annak érdekében, hogy minden helyzetben, jogos pótdíjazási esetekben is az utasok emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartva járjanak el - tájékoztatott a közlekedési társaság illetékese.

Simon Csaba, segítség nélkül
Simon Csaba, segítség nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.