Nabucco-nagykövetünk Amerikában

"Messzelátó lépés volt a magyar kormány részéről, hogy nagykövetet nevezett ki a Nabucco gázvezeték építésének előmozdítására – jelentette ki Richard Lugar. A Szenátus külügyi bizottságának rangidős republikánus tagjával az elmúlt napokban Washingtonban tárgyaló Bayer Mihály találkozott.

A diplomata az amerikai külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács, valamint a Világbank energiaügyekkel foglalkozó illetékeseivel és kongresszusi szakértőkkel folytatott megbeszéléseket, ellátogatott néhány, a térségünket figyelemmel kísérő külpolitikai kutatóintézetbe, illetve energetikai tanácsadó és finanszírozó cégekhez.

– Magyarország egyszerre több irányban is gondolkodik azon, hogyan diverzifikálja energiaimportját – mondta lapunknak nyilatkozva Bayer Mihály. A gázvezeték-tervek mellett napirenden van a cseppfolyós gáz vásárlása, a tárolókapacitás bővítése, illetve a MOL által javasolt, 68 és félmillió közép- és dél-kelet-európai fogyasztót, valamint 27 ezer kilométernyi közös vezetékhálózatot előirányzó NETS (New Europe Transimission System) rendszer is. A verseny tehát magyar szempontból nem vezetékek, hanem az energiaforrások között zajlik.

A Nabucco létrejötte a nagykövet szerint magyar nemzeti érdek. Ugyanakkor az ötmilliárd eurós, több ezer kilométeres vezetéket Magyarország egymaga nem tudja megépíteni – illetve ha akarná sem tudná meghiusítani. A siker vagy a kudarc nem Budapesten fog múlni, a magyarok mindent megtesznek, hogy megvalósuljon. A teljes kapacitáskihasználás esetén évi 31 milliárd köbmétert szállító vezetékből hazánk legfeljebb egymilliárd köbméter gázt vásárolna – vagyis a projekt, akárcsak az orosz Déli áramlat, elsősorban a tőlünk nyugatra elterülő európai országok igényeit hivatott kielégíteni. A Nabuccóból ránk jutó egymilliárd köbméter a mai magyar fogyasztás 7 százaléka, és a vezeték teljes kapacitásának kihasználása esetén az európai igények 5 százalékát tudja majd fedezni.

Azt már tudni lehet, hogy a Nabucco, ha megépül, 374 kilométer hosszan halad majd Magyarország területén, ám egyelőre még vannak olyan megoldatlan kérdések, például a törökországi tranzittal kapcsolatban, amelyekben a nemzetközi konzorcium és a magyar kormány az amerikai diplomácia segítségére is számít. Bayer szavai szerint partnerei érdeklődéssel, nyitottan hallgatták álláspontját. Úgy tűnt, bizonyos magyar információk számukra is hasznosak. Ebből a szempontból is fontos, hogy a diplomata rendszeres konzultációt javasolt.

A nagykövet úgy fogalmazott, hogy amerikai részről „rendkívül visszafogottan”, de aggodalmat jeleztek a Déli áramlat gázvezeték, Oroszország energiapolitikája és a Gazprom törekvései kapcsán. – Ezeket a felvetéseket eddig is ismertük, és az a tanulság, hogy amerikai részről is igénylik a párbeszédet. A találkozókon nem kioktatás, hanem érdemi információcsere folyt – mondta Bayer Mihály, aki szerint partnerei nagyon tájékozottak voltak, de a projekt egyes elemei eddig nem feltétlenül kaptak helyes megvilágítást.

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.