Ellenőrizetlen külföldiek dolgoznak brit repülőtereken

Külföldiek ezrei dolgoznak a brit repülőterek belső térségeiben, közvetlen hozzáféréssel a repülőgépekhez, anélkül, hogy a hatóságok biztonsági és bűnügyi ellenőrzésnek vetették volna őket alá.

A BBC televízió Newsnight című napi hírmagazinjának feltáró riportja szerint a 2003-ban bevezetett, szigorított ellenőrzési rendszer alapján széleskörűen vizsgálják a repülőterek biztonságilag érzékeny területein dolgozók előéletét bűnügyi szempontból; ez a külföldiekre is vonatkozik. Maradt azonban egy "elképesztő jogi rés": az ellenőrzés csak a Nagy-Britanniában fellelhető adatokra terjed ki, a külföldi rendőrségi nyilvántartásokra nem.

Ez azt jelenti, hogy csak a külföldiek Nagy-Britanniában elkövetett esetleges bűncselekményei, illetve terrorista kapcsolataik derülnek ki az alkalmazást megelőző ellenőrzés során. A kormány szerint ugyanis "túl sokáig tartana" a más országokban meglévő adatok begyűjtése, és "túlságosan bonyolult" lenne a brit és a külföldi jogrendszerek összevetése minden egyes esetben abból a szempontból, hogy az adott munkavállaló külföldi rendőrségi nyilvántartásba vételének oka Nagy-Britanniában is vétségnek számít-e.

Ez azt jelenti, hogy brit repülőtereken dolgozhat például poggyászrakodóként - közvetlen hozzáféréssel a repülőgépek csomagteréhez - olyan alkalmazott, aki fegyverrel vagy robbanószerrel elkövetett visszaélés miatt szerepel külföldi bűnügyi nyilvántartásokban.

A brit repülőterek belső, biztonságilag legérzékenyebb térségeiben 200 ezren dolgoznak. A legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető, a londoni Heathrow-t is birtokló BAA nem fedte fel a BBC-nek, hogy közülük mennyi a külföldi, a műsor készítői szerint azonban "biztos, hogy számuk több ezer".

A Newsnight szerint a kockázat mértékét a kérdés kormányzati főfelelőse tárta fel nemrég egy szakkonferencián. John Parkinson, a brit közlekedési minisztérium repülésbiztonsági főosztályának vezetője a rendezvényen kijelentette: a terroristák a repülőterek belső területein dolgozók segítségével juthatnak hozzá a merényletek elkövetéséhez szükséges eszközök összetevőihez.

A műsor felidézte, hogy decemberben "terrorista kézikönyvek" birtoklásáért ítéltek el Londonban egy fiatal nőt, aki a Heathrow repülőtér belső biztonsági térségében dolgozott egy üzletben, és akiről kiderült, hogy az al-Kaida terrorhálózat híve.

A konzervatív ellenzék árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje, David Davis a BBC-nek azt mondta: az ügy "kétszeresen elképesztő", egyrészt azért, mert egyáltalán létezik, másrészt azért, mert a kormány már öt éve tud róla. Davis a toryk nevében azonnali, mindenkire kiterjedő teljes biztonsági ellenőrzést követelt, hozzátéve: aki "nem megy át" ezeken az ellenőrzéseket, azt el kell távolítani a brit repülőterekről.

Nagy-Britanniában a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség van érvényben; a hivatalos skálán használt megjelölések szerint a terrorveszély jelenleg "súlyos". Éppen most folyik Londonban annak a nyolc gyanúsítottnak a pere, akik a vád szerint 2006 nyarán egyszerre több, a Heathrow repülőtérről észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak öngyilkos módon felrobbantani. Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.