Bírók, síp nélkül

Példa nélküli intézkedésekről döntöttek tegnap a prágai fővárosi bíróság és a Cseh-Morva Labdarúgó Szövetség vezetői. Rögtönítélő testület költözik be a Sparta-stadionba, és szükség esetén azonnali ítéleteket hoz a randalírozó szurkolókkal szemben.

Sistereg a cseh labdarúgó-stadionok lelátóiról is az erőszak és a trágárság. Tavasszal alig rendeztek bajnoki fordulót balhék nélkül. Két hete a prágai Sparta mintegy ezerfős kemény magja zsidógyalázó rigmusokkal menetelt az "ősellenség", a Slavia elleni örökrangadó színhelyére, ahol aztán mindkét tábor petárdákat, füstbombákat durrogtatott. "Mintha Bagdadban lennénk, akkora a robaj" - rebegte rémülten a tévériporter, majd keserűen hozzátette: "Vagy a dzsungelben...". Röpködtek az alpári és fajgyűlölő szavak is. A játékmegszakítások nyomán csaknem két óráig tartott, és csak a játékvezető jóindulatának köszönhetően fejeződött be a mérkőzés, na meg a stadionromboló nézőtéri csata, amely aztán valóságos utcai háborúzással folytatódott. A Mustek metróállomást órákra ki kellett üríteni a Sparta suhancainak füstbombái miatt. Egy hete a Brno-Ostrava bajnokin legalább ezer rendőr biztosította a meccset. - Legutóbb a rendszerváltás előtt láttam együtt ennyi zsarut, amikor egy sokezres tüntetést igyekeztek feloszlatni - nyilatkozta egy megriadt néző.

Szombaton a mindig legkockázatosabbnak tartott Sparta-Ostrava rangadót játszszák, amelyre legalább háromezer észak-morvaországi fanatikus készül hetek óta. Javában szövik a haditerveiket a hazai nehézfiúk is, hogy móresre tanítsák az általuk csak "lengyel zsidókként" becsmérelt ellentábort.

Tegnap azonban olyan döntés született Prágában, amely gátat szabhat a vandalizmusnak.

- Tárgyaltunk a fővárosi bíróság vezetőivel, s egyetértettünk abban, hogy a lehető legnagyobb eréllyel lépünk fel a randalírozókkal szemben - tájékoztatta lapunkat Alexander Károlyi, a labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának elnöke. A részletekről pedig Jan Svacek, a prágai városkerületi testület elnöke számolt be. - Rögtönítélő bíróságot rendezünk be a stadion egyik helyiségében, ahol két ügyész, ugyanennyi bíró és három adminisztratív munkaerő foglal majd helyet. A balhézó szurkolókat a rendőrök és a biztonságiak kiemelik, s idevezetik. Beszámolójuk és a gyanúsítottak meghallgatása után, továbbá a rendőrségi videofelvételek alapján az ügyész helyben dönt arról, hogy a bíró elé kerülnek-e. Ha igen, akkor ő garázdaság vagy idegen tulajdon megrongálása, esetleg más törvénysértés miatt azonnal elítélheti őket. Vagy börtönbüntetésre vagy pedig közhasznú munkára, amelyet azonnal meg kell kezdeniük. Ilyen verdiktekre a hatályos törvény lehetőséget nyújt - hangoztatta az illetékes városkerületi bíróság vezetője.

Néhány polgári jogvédő máris fanyalog, emberi jogokat, szólásszabadságot emleget.

- Egyszer jöjjenek ki a Sparta-Ostrava meccsre, s azonnal megváltozik a véleményük - riposztozott Blanka Korinkova rendőrségi szóvivő. Alexander Károlyi pedig hozzátette: - Azt szeretnénk, ha intézkedésünkkel megelőzhetnénk a botrányokat, és a bíróság alkalmazottjai is a futballt nézhetnék. Ha azonban lesz munkájuk, akkor a szombati kísérletet akár heti gyakorlattá is változtathatjuk, ahol és ameddig szükséges lesz - szögezte le a fegyelmi bizottság elnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.