Elárverezik a Give Peace A Chance szövegét

Július 10-én bocsátja árverésre Londonban a Christie's aukciós cég John Lennon híres békedalának, a Give Peace A Chance-nek eredeti kéziratát - jelentették be szerdán New York-ban.

Az egyszerű papírlapért a Christie's 400 - 600 ezer dolláros bevételt remél, elvégre a szöveg nem csupán a 28 éve meggyilkolt Beatles-vezér keze nyomát őrzi, hanem egyben egy darabka történelem is.

A Give Peace A Chance Lennon és felesége, Yoko Ono 1969-es békekörútjának a terméke, amelynek során előbb Amszterdamban tartottak egy hetes "ágytiltakozást" a vietnami és minden más háború ellen a "szeretkezz, ne háborúzz" elv szellemében, majd pedig Montreálban, a Queen Elisabeth szállodában folytatták az akciót. Lennonék 1742. számú szobája valóságos átjáróház volt, újságírók, művészek, közéleti személyiségek adták egymásnak a kilincset. A hangulat tetőfokán, 1969. június 1-én vették fel az egyszerű, reggae-ritmusú, szójátékokkal tarkított dalt, amely hamarosan a békemozgalmak egyik himnusza lett. Filmen is megörökítették, Stuart Hagman Eper és vér című alkotásában a New York-i Columbia egyetem diákjai ezzel fogadják az őket megrohamozó rendőröket, bár ez szándékos anakronizmus, mivel az egyetem ostroma 1968 tavaszán történt. Azóta is sokszor felhangzott, például az iraki háború elleni tüntetéseken.

A felvétel idején olyan hírességek tartózkodtak a montreáli szállodaszobában, mint Allen Ginsberg, a híres beat-költő, Timothy Leary, az LSD-kultusz vezéralakja, Murray The K., a kor leghíresebb amerikai disc-jockey-ja, Dick Gregory fekete bőrű komikus és polgárjogi harcos, vagy az érzelmes dalairól ismert angol énekesnő, Petula Clark.

Az eredeti kéziratot Gail Renard adta el a Christie's-nek. Gail 16 éves diáklány volt annak idején, sikerült bejutnia Lennonék szobájába egy sajtókonferencia előtt és interjút kért Johntól egy egyetemi lap számára. Összebarátkoztak, Lennon pedig néhány emléket adott neki, köztük a Give Peace A Chance szövegét. "Egy nap még sokat fog érni" - mondta. Renald később tv-komédiák írójaként lett ismert. A szöveget évtizedeken át féltett kincsként őrizte, egy időben szobája falán bekeretezve tartotta, majd az ágya alá rejtette, nehogy megrongálódjon. Ma már azonban úgy gondolja, hogy másokat is megillet ennek a szövegnek az élvezete. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.