Amerikai adat szerint 100 ezer halott is lehet Mianmarban

Az ENSZ főtitkára felszólította szerdán a mianmari (burmai) kormányt, hogy könnyítse meg a segélyek és a mentőalakulatok bejuttatását a katasztrófa sújtotta országba. Egy magas rangú amerikai diplomata szerint egyébként feltehetően 100 ezren haltak meg Mianmarban és a katasztrófa sújtotta térségben az épületek 95 százaléka omlott össze.

John Holmes, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese szerdán közölte: a katasztrófa áldozatainak száma jelentősen meghaladhatja a kormány hivatalos becslését. Holmes konkrét adatokat nem közölt azzal kapcsolatban, mennyivel nőhet az áldozatok száma. A mianmari katonai kormányzat szerint 23 ezren haltak meg a Nargis ciklon okozta katasztrófában, és 41 ezer eltűntet tartanak számon.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter szerdán Párizsban bejelentette: szeretnék, ha az ENSZ határozatot fogadna el, amely kötelezné Rangunt, hogy engedje meg a nemzetközi segélyek eljuttatását a ciklon áldozataihoz.

"Megvizsgáljuk az ENSZ-ben, hogy alkalmazhatjuk-e a védelmi felelősséget, hogy olyan határozatot fogadjunk el, amely a segély átengedésére kötelezné a mianmari kormányt" - mondta a francia külügyminiszter, miután találkozott Heidemarie Wieczorek-Zeul német fejlesztésügyi miniszterrel.

A miniszter emlékeztetett, hogy a védelmi felelősség fogalmát az ENSZ a humanitárius beavatkozási jog elvének alkalmazása érdekében vezette be. Franciaország ENSZ-nagykövete ugyanakkor utóbb közölte: egyes államok ellenállása miatt nem sikerült elérnie, hogy a BT megvitassa a ciklon pusztítása nyomán kialakult helyzetet.

A nemzetközi segítség csak cseppenként érkezik az ázsiai országba, ahol milliók maradtak élelmiszer, ivóvíz és fedél nélkül.

A mianmari junta elvben elfogadta a nemzetközi segítségnyújtást, de a külföldi segélymunkások az ország határán kénytelenek tárgyalni a bejutásról. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.