Klaus ürügyén

Lehet, hogy Václav Klaus cseh államfőnek volt egy izgalmas beszélgetése Budapesten magyar kollégájával, Sólyom Lászlóval, de erről a szokásos diplomáciai semmitmondásra berendezkedett közlések semmit sem árultak el.

Hacsak azt nem tekintem árulkodónak, hogy a munkalátogatás beharangozóiban még igen, a témákat és eredményeket összegző megnyilatkozásokban azonban már egy szót sem lehetett olvasni az úgynevezett "visegrádi együttműködésről", holott abban mindkét fél érdekelt.

Illetve Klaus egyáltalán nem érdekelt. Éppen ezért gyanítom, a cseh-lengyel-szlovák-magyar országcsoport közös ügyei (ha egyáltalán léteznek ilyenek) szóba sem kerültek. Aki figyelemmel kísérte a cseh elnök (hajdanán miniszterelnök) pályafutását, annak tudnia kell, hogy ő az effajta multilaterális képződményeket mindig haszontalan valamiknek tartotta - és még csak titkot sem csinált belőle. Éppenséggel neki lett igaza, mert kritikus pillanatokban - mint amilyen például e négy ország uniós csatlakozását megelőző, a feltételekre nézve perdöntő - koppenhágai csúcsértekezlet volt, egyeztetés helyett a lengyelek is, a csehek is hátat fordítottak nekünk. (Mi meg őhelyettük a románokkal és szlovénokkal rendezünk ma közös kormányüléseket.)

Az olyan "események", mint a budapesti Klaus-látogatás, legfeljebb arra jók, hogy valami gyönge illusztrációt kapjon egy (amúgy) kézenfekvő tény: ott vagyunk egymás térképén, ha nem is nagyon figyelünk egymásra. Többre nemigen.

Én ugyan elhiszem, hogy 2oo9-ben, amikor Csehország az EU soros elnöke lesz, Prága és Budapest egyesült erővel fogja képviselni "a régió érdekeit" (amint azt az MTI közleményéből megtudtuk), csak épp fogalmam sincs róla, hogy ebbe a régióba kik tartoznak, s akik odatartoznak, azoknak mi a közös érdekük. Azt viszont látom, hogy a "régió" fogalma finoman belopakodott "Visegrád" helyére, nyilván Klaus finnyássága miatt. Amúgy pedig a dolog akár kacagásra is ingerelhet bárkit, hiszen az EU soros elnökei soha nem a regionális prioritások, hanem a közjó jelszavával ugranak neki a munkának, mivel a regionális érdek olyan érdek, amit csak a többség rovására lehet (és ekképp nem is sikerül) érvényesíteni.

Klaus egyébként az Európai Unió egyik legretrográdabb politikusa. Ellenfele (nem csak "visegrádi" méretekben) a szoros integrációnak, ellenfele az euró bevezetésének, legszívesebben egy szabad kereskedelmi övezet szintjére süllyesztené vissza az uniót. Ez köztudott róla. Nem csak a közgazdasági gondolkodásban thatcherista, a politikaiban is, amennyiben eszménye jóval közelebb áll az unión belüli brit elkülönüléshez, a közös politikák jelentős részének elutasításához, mint a mai fősodorhoz. Beszéltek erről Sólyommal?

Továbbmegyek. Klaus nagyon elokvensen tud érvelni amellett, hogy országának miért nincs szüksége egyelőre az euróra. A bevezetési dátum körüli magyar hisztéria éppenséggel indokolttá tette volna, hogy erről is eszmét cseréljenek, végtére is, miközben a szlovákok eurólázban égnek, két nagy gazdaság, a cseh és a lengyel inkább halasztana, mint sietne. Azaz most még egyikük se mondana le az önálló monetáris politikáról. Szóba jött ez?

Vagy az, hogy a "zöld" Sólyommal szemben egy olyan ember ült, aki a környezetvédőket Európa rosszainak, az emberi szabadság kártevőinek tekinti, könyvet is írt róluk A kék bolygó zöld bilincsben címmel?

Történt esetleg futó említés arról - már csak a mi, szlovákokra méretezett érzékenységünk miatt is -, hogy Klaus úr a Benes-dekrétumokat egyenesen bele akarta foglaltatni az Európai Unió alkotmányába? Volt némi utólagos fejcsóválás?

Azt hiszem, kíváncsiságom örökre kielégítetlen marad.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.