Három hülye

Pogácsafalók.
Noha ilyen általános kijelentésre azért nem ragadtatnám magam a hazai kosárlabda-szövetség fegyelmi ügyekben eljáró illetékeseire gondolva, néhány óvatosabb jelző, esetleg kérdés lassan feltétlenül indokolt. Besenyő Istvánként (Laár Andrásként) szólva elsősorban azt vethetnénk fel, hogy "nóóórmálisak?", de amint azt korábbról megannyi példa bizonyítja, fegyelmezésre életre hívott testületek ítészei nemhogy normálisak, egyenesen a paragrafusok felkent papjai, az igazság mindenkori birtokosai, ekként legalábbis sérthetetlenek és tévedhetetlenek.

Következésképpen döntéseik megalapozottak és támadhatatlanok.

Igaz, időnként - úgy félévenként - akad némi probléma; mondjuk, valami női klasszis gyomron vág egy másikat a női bajnoki döntő negyedik mérkőzésén, hogy aztán ez a játékos semmilyen büntetést ne kapjon, ellenben föllépjen és parádézzon a finálé ötödik, záró találkozóján. Akkor - múlt májusban - "megfelelő eljárásjogi alap hiányában" nem tiltották el a soproni Matovicsot a pécsi Dapo szándékos, a tévéfelvételen jól látható gyomorba vágásáért, majd kollégáimmal azon tűnődtünk, milyen évet írunk (2007 volt), hogy a nem ítélő grémium ezzel a magyarázattal szolgáljon: "Utólag, videó alapján nem lehet határozni."

Nem logikus?

Most sem történt egyéb, mondhatni, semmi különös, csak annyi, hogy - amint azt lapunk elsőként megírta - az Albacomp-Paks férfi negyeddöntő végén az ideges székesfehérvári szurkolók bementek a pályára (mi sem természetesebb mifelénk az ilyesmi), s a három bíróból megrendszabályoztak két, amúgy európai találkozókon is gyakran foglalkoztatott, elismert kvalitású játékvezetőt: Vígh Pétert négyszer hátba, Bodnár Pétert egyszer tarkón vágták. Ehhez képest - amint azt az MTI hétfő este jelentette - a vendéglátókat 730 ezer forintos pénzbírsággal sújtották, hogy aztán az ember ismét tűnődni kezdjen: akkor ez most megint micsoda?

Tudniillik túl azon, hogy a szövetség vezetősége végig hallgatott, mint a sír - a vezérkar feltehetőleg úgy ítélte meg: két bíró megalázása teljesen helyénvaló -, ez volt az a helyzet, amelynél bármit is írnak a paragrafusok, most valami sokkal súlyosabbat illett volna lépni. Például kiadni egy kommünikét, hogy hát a jelenlegi szabályok rosszak, meg mi is olykor butuskák vagyunk kicsit, ám ez azért nem járja; együtt érzünk veled, Vígh Peti és Bodnár Peti, pfuj, agyelhagyott fehérvári drukkerek!

Azt már csak csöndben jegyzem meg, hogy kis kosárlabdánkban nem most atrocitáltak először játékvezetőt, illetve, hogy a pályabezárás mint büntetési tétel igenis szerepel a listán. Jó, jó, ne kérjünk lehetetlent: ahhoz át kéne nyálazni a szabálykönyvet, és - már megint milyen demagógok vagyunk! - felelősségteljesebben kellene ítélkezni.

Viszont reméljük, hogy legalább a pogi finom és friss volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.