Virtuális cigaretta valódi veszéllyel

Olyan, mint a hagyományos cigaretta, csak káros melléktermékek nélkül - mondják az e-cigaretta hívei. A lényeg nem változik, a "nikotinlökés" pedig káros - érvelnek a termék ellenzői. Ma a parlament egészségügyi bizottsága elé kerül az ügy.

Az elektromos cigaretta akkumulátorral működik, látszatra olyan, mint a papírba csomagolt változat. Aki e-cigarettát szív, úgy érezheti, valóban dohányzik. A szerkezet belsejében a folyékony nikotint egy apró pumpa a porlasztócellába nyomja, ködszerű cseppekké alakítja, ezeket kell belélegezni. Kifújáskor pára keletkezik, mely a cigaretta füstjét utánozza. Az egészségvédők szerint ez nem megoldás, bár kétségtelen, kátrány, illetve más égéstermékek nem keletkeznek. - Lökésszerűen hozza a "nikotincsúcsokat", ami a szervezet számára nagy terhet jelent. Közben a függőséget folyamatosan fenntartja - érvelnek ellene az orvosok.

Hollandiában az egészségügyi miniszter betiltatta a szerkezet reklámozását, most több magyar politikus azért küzd, hogy a népszerűsítést és a forgalmazást szigorú szabályok közé tereljék. Koszorús László, a Fidesz szakpolitikusának javaslata ma kerül az egészségügyi bizottság elé. Ő azt mondja: a termék a nikotinfüggőséget fenntartja, így csupán átszoktat. Elfogadhatatlan, hogy ehhez gyerekek is hozzájussanak, a reklámozása pedig szabad. Lényegében ugyanazt a hatást gyakorolja, mint a cigaretta, de mert dohány nincs benne, eddig nem sikerült korlátok közé szorítani. Nehezen elfogadható, hogy egy függőséget fenntartó, mérget tartalmazó készítmény szabadon forgalmazható - érvel a politikus. Úgy tudjuk, a kezdeményezést a testület szocialista elnöke, Kökény Mihály is támogatja.

Nem parázs és nem füst, csak illúzió
Nem parázs és nem füst, csak illúzió
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.