Mikrocsipes időmérő rendszert telepítettek a Margitszigetre

A világ fővárosai közül elsőként Budapesten, a Margitszigeten építették ki azt a mikrocsipes időmérő rendszert, amelynek segítségével élversenyzők és szabadidő-sportolók folyamatosan az interneten keresztül követhetik nyomon fizikai állapotuk változását. Hollandia és Anglia után Magyarország harmadikként csatlakozott - jelentették be keddi sajtótájékoztatón a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Az ÖTM sport-szakállamtitkárság támogatásával, eszközbeszerzési pályázat keretében megvalósult ChampionChip Mérőpont-rendszer előnye, hogy használatával nemcsak profi, hanem amatőr, valamint fogyatékkal élő sportolók - például futók és görkorcsolyázók - is rendszeresen képet kaphatnak fizikai kondíciójuk alakulásáról, azt összehasonlíthatják másokéval. Elbert Gábor sportszakállamtitkár mérföldkőnek nevezte a kezdeményezést a magyar szabadidősportban, s hangsúlyozta, a beruházás tartalma és jelentősége harmonizál a tavaly júniusban ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégia célkitűzéseivel. Az időmérő rendszer bemutatását azért időzítették a Magyar Sport Napjára, mert a Magyar Athletikai Club 133 évvel ezelőtt, 1875-ben éppen e napon rendezte Budapesten a kontinens első szabadtéri sportversenyét.

A ChampionChip Mérőpont-rendszer egyetlen feltétele azoknak a személyi csipeknek a hazai elterjesztése, amelyek a gyors és pontos időmérés miatt a világ nagyvárosaiban, elsősorban a tömeg-

és versenysporteseményeken már igen népszerűek. Amikor a cipőre, kerékpárra vagy lábra elhelyezett apró készülék áthalad a telepített érzékelő felett, digitálisan rögzíti a rajt- és a részadatokat, majd természetesen a céladatot is. Az információk ezt követően akár a világhálón (www.mychampionchip.com) is bármikor lekérdezhetőek, archiválhatóak. Mivel a készülék könnyen és olcsón (7000 forint) beszerezhető, várhatóan széles rétegek számára lesz hozzáférhető. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.