A Fidesz szerint megalázó a patikák megbírságolása

A gyógyszertárak megbírságolása méltatlan és megalázó, ezen kívül a büntetés kifizetése a magyarországi kispatikákat nehéz helyzetbe hozza - mondta Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa annak kapcsán beszélt erről, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) négyszáz patikát bírságolt meg összesen 2,2 millió forint értékben, mert azok elmulasztották ellenőrizni a vények kiváltásánál a jogviszonyt, amelyet számítógépen keresztül tehetnek meg.

A szakpolitikus úgy vélte: nem engedhető meg, hogy egy hibás szoftver miatt büntessen az egészségbiztosítási pénztár, amelynek vissza kellene fizetnie azt a 2,2 millió forintot, amelyet birságként beszedett. Mikola István elmondta, beszélt patikusokkal, és az derült ki, hogy hibás az általuk használt szoftver, mert már a taj-szám beírásánál azt jelzi a rendszert, hogy "a gyógyszerész nem ellenőrizte a taj-t".

Ez egyértelművé teszi - folytatta a fideszes szakpolitikus -, hogy az OEP a hibás, illetve a szoftvert üzemeltető rendszergazda. Ez a taj-ellenőrzés "Horváth Ágnes utolsó bosszúja" - fogalmazott Mikola István.

Megemlítette azt is, hogy a gyógyszertárak "nagyon várják" azt a hárommilliárd forintot, amelyet Horváth Ágnes leköszönt egészségügyi miniszter ígért meg azért, ha a patikus az olcsóbb, generikus készítményt ajánlja a páciensnek a drágább gyógyszer helyett. Ez a pénz "életmentő injekció" lenne a gyógyszertáraknak - fogalmazott Mikola István.

A pénztártörvény sorsáról szólva Mikola István azt mondta, ha az MSZP valóban visszavonja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, azt a Fidesz támogatni fogja, hangsúlyozva, hogy ezzel nem a szocialistákat támogatják, csak a törvény visszavonására irányuló törekvéseket. Így megnyílhat annak a lehetősége, hogy egy jó szakmai előkészítéssel a biztosítás rendszerének átalakítását el lehessen kezdeni. "A szakmai együttműködés feltétele ennek a botrányos körülmények között született törvénynek a visszavonása" - emelte ki Mikola István.

Kérdés kapcsán elmondta, pártja újra benyújtja a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által kidolgozott és a Fidesz által felkarolt egységes kockázatközösségen alapuló, szolidaritáson nyugvó egészségbiztosítási rendszer törvénytervezetét. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.