Az ungvári magyar iskoláról levették a magyar zászlót

Az ungvári magyar iskoláról annak vezetése még a Kárpátokon túli ukrán nacionalisták márciusi tüntetése idején levette a magyar zászlót, s a mai napig nem helyezte vissza - írja keddi számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó.

Vajon mi vezérelhette a "gondos kezeket": az egyszerű zászlócsere szándéka, vagy rosszabb esetben az attól való félelem, hogy az ukrán szélsőjobb "légiósai" kövekkel betörik az intézmény ablakait, vagy magyar szót hallva esetleg meg is rohamozzák az épületet? - teszi fel a kérdést írásában Tóth Viktor, a lap újságírója.

Azért lennének a rend őrei, különösen a nemzetbiztonsági szolgálat, hogy az ilyen eseteket megelőzzék, a problémán nem egy igazgatónak kellene törnie a fejét - jegyzi meg a cikkíró. Szerinte az intézkedést lehet ugyan magyarázni például azzal, hogy az a gyerekek biztonságát szolgálta, de akkor ilyen indokkal nem csak a zászlót, de a magyar névtáblát is le lehetne venni az épületről, hiszen a nacionalistákat az is irritálhatja. Sőt, amikor éppen Kárpátalján tartózkodnak, elővigyázatosságból akár be lehetne tiltani a magyar beszédet az iskolák udvarán.

A cikkíró szerint ilyen alapon, az ukrán nacionalisták reakciójától tartva, az utcán, sőt otthon sem kellene magyarul megszólalni. Csakhogy van más választási lehetőség is, amely az ungvári iskola vezetői számára is adott, s az - nem kiváltságként, hanem alkotmányos jogként - éppen a magyar zászló kitűzésével kezdődik - zárja írását Tóth Viktor. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.