Leosztott motorvonattenderek

Száz motorvonattal, húsz motorvonati kocsival, opcióként emeletes személykocsikkal erősítene a MÁV Start: a vasút 110 milliárd forintot költene új szerelvényeire. Az első ötven jármű beszerzésére kész a forgatókönyv, és látszólag a szerepeket is elosztották. A döntés azonban várat magára.

Éppen csak átvette a svájci Stadler AG-tól vásárolt első harminc motorvonatát, a MÁV Start Zrt.-nél máris előkerült a fiókból a cég januárban leváltott menedzsmentjének járműfejlesztési stratégiája. A tavalyi tervet a társaság igazgatósága egyelőre nem fogadta el. A lapunk által megismert dokumentum tanúsága szerint azonban, ha megtenné, az idén 50-60 milliárd forint veszteséggel gazdálkodó vasút mintegy 120 különféle jármű beszerzésébe vágna bele a következő években. Méghozzá úgy, hogy a négy lehetséges közbeszerzési eljárásából az első háromnál azt sem nagyon kellene találgatni: ki adja majd a legjobb ajánlatot.

A kanadai-német Bombardier például egy 22,5 milliárd forint összértékű megrendelést akár már a zsebében is érezhetne. A MÁV Start ugyanis a Bécs-Budapest vasútvonalon harminc "teljes egészében egységes típusú" szerelvényből álló villamos motorvonatflottát alakítana ki. Ehhez a Bombardier-től 2006-ban rendkívüli sürgősséggel, közbeszerzés nélkül megvásárolt tíz Talent motorvonat mellé húsz újabb szerelvényt szereznének be. Ezúttal hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárással, ami látszólag esélyt hagy más gyártók számára is.

Csakhogy a látszat feltehetően csal: ha kiírnák, ezt a tendert csak az nyerhetné meg, aki Talent típusú motorvonatok szállítására tenne ajánlatot. Másképp legalábbis az egységes járműflotta kialakítása nehezen képzelhető el. Igaz, a közbeszerzés ajánlattételi felhívásában feltehetően csak annyi szerepelne, hogy a MÁV Start a regionális és elővárosi forgalom kiszolgálására a meglévő Talent motorvonatokkal szinkronban üzemelni képes szerelvényeket vásárolna.

Az üzleti érdekekre hivatkozva bizalmasan kezelnék viszont azt a legkevésbé sem elhanyagolható információt, hogy a beszerzést a vasút már előre, fillérre beárazta. A Talentok egyenként 4,5 millió euróba, mintegy 1,3 milliárd forintba kerülnének. Igaz, ezt az árat nem fizetnék ki egy összegben, új szerelvényeket bérelnének.

Elsősorban a német Siemens járműveire alapozna a MÁV Start dízelmotorkocsi-parkjának szintén bérletes konstrukciójú bővítésénél. A vasúttársaság a Budapest-Esztergom vasútvonalon közlekedő - 2003-ban, illetve 2005-ben vásárolt - 23 Desiro motorvonatból álló flottáját tíz új iker motorkocsival erősítené meg. A már elkészült árkalkulációk szerint egyenként 2,8 millió euróba (700 millió forint) kerülő vonatokra természetesen közbeszerzési eljárást írnának ki.

A gyártók versenyét ezzel együtt behatárolná, hogy - a járműfejlesztési stratégia előterjesztése szerint - az új szerelvényeknek "képesnek kell lenniük szinkronüzemben közlekedni a Desiro motorvonatokkal". Ami ahhoz kell, hogy a MÁV Start új és már meglévő vagonjaiból a forgalmi igényeknek megfelelően, tetszés szerint állíthasson össze vonatokat. Az akár három egységből álló szerelvények az elképzelések szerint a főváros és Esztergom között vagy a nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton-parton közlekednének.

Hasonló konstrukcióban juthatna megrendeléshez a MÁV Startnál a Metrowagonmas. Az orosz cég azonban nem teljes szerelvények, hanem a nálunk már szolgáló negyven iker dízelmotorkocsi befogadóképességét növelő húsz motor nélküli betétkocsi szállításáért szállhatna harcba. Feltéve persze, hogy lenne kivel. Valószínű ugyanis, hogy a MÁV Start terveiben szereplő közbeszerzési eljáráson a Metrowagonmas egyedül venne részt: a 140 utas szállítására alkalmas motorkocsik átalakítására, illetve az ezekhez illeszkedő 70 férőhelyes betétkocsik legyártására más cég feltehetően nincs felkészülve.

A Metrowagonmas ellenben anynyira rajta van a vonalon, hogy éppen egy éve - tavaly május 7-én - ajánlatot is adott az új járművek szállítására és a meglévők módosítására. Az akkor ajánlott, 2,6 millió eurós (mintegy 650 millió forint) egységárat a MÁV "túlzottan" magasnak tartotta. A tárgyalásos közbeszerzés ezzel együtt az árakra még jótékony hatással lehet. A MÁV Start előterjesztése alapján legalábbis a vasútnál ebben bízhatnak: a teljes projekt költségét 5,5 milliárd forintra becsülték. Azaz az indokoltnak tartott átalakításokkal együtt egy-egy új betétkocsi legfeljebb 1,1 millió euróba (275 millió forint) kerülhetne.

Megkezdődtek az előkészületek a nagy forgalmú elővárosi vasútvonalakra szánt új vonatok beszerzésére is. A MÁV Start tervei szerint az utazási igények kielégítésére az egyik lehetőség hetven darab, az eddigieknél nagyobb, 300-350 ülőhelyes, emeletes vagy egyszintű villamos motorvonat megvásárlása lenne. Az előzetes becslések szerint a 75 milliárdos beruházásért több vasúti járműgyártó is versenybe szállhatna.

Itt juthatna újabb feladathoz például az első harminc, már forgalomba helyezett, illetve már készülő második harminc Flirt fantázianevű motorvonatával jelenleg a magyar piac legnagyobb vasúti járműszállítójának számító Stadler AG. A svájci céget ráadásul a még csak tervezett legnagyobb motorvonattenderen előnyhöz juttathatná, hogy az ígéretek szerint 2009-ben megkezdi a termelést szolnoki vonatgyára.

Elképzelhető azonban az is, hogy a MÁV az elővárosokban szakít a motorvonatokkal. Járműfejlesztési tervében ugyanis olyan megoldás is szerepel, amely szerint az utazási igényeket legkevesebb 530 ülőhelyes, emeletes kocsikból álló, mozdonyvontatású vonatokkal elégítenék ki. A számítások szerint ehhez legkevesebb 55 komplett szerelvényt kellene megvásárolniuk. A Bombardier-nek, illetve a francia Alstomnak is kedvező megoldás előnye, hogy önmagában kevesebbe kerül, mint a motorvonat-vásárlás. Hátránya, hogy a saját motorral nem rendelkező szerelvények közlekedtetéséhez új - egyenként 700-900 millió forintba kerülő - mozdonyok is kellenének.

A MÁV Start járműfejlesztési terveiről a végső szót a még csak alakuló Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztériumban mondják majd ki. Bárhogy is döntsenek, a vasút személyszállító cége még messze van a végállomástól. Stratégiája előterjesztéséből kiderül: a következő tíz évben legkevesebb 150 elővárosi és 60 regionális motorvonatra lenne szüksége. Vagyis százzal többre annál, mint aminek beszerzését egyáltalán tervbe merte venni.

Sínre kerül a Stadler is, amely az elővárosi közlekedésben juthat újabb megrendelésekhez
Sínre kerül a Stadler is, amely az elővárosi közlekedésben juthat újabb megrendelésekhez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.