Az élelmiszerválság miatt tüntettek Szomália fővárosában

Szomáliaiak tízezrei tüntettek hétfőn Mogadishuban, mert az élelmiszer-kereskedők nem fogadják el az elszabaduló infláció miatt elértéktelenedett szomáliai bankjegyeket és dollárt követelnek a vásárlóktól - közölték szemtanúk.

A tiltakozók, köztük nők és gyerekek, kövekkel dobálták meg az árusokat és a boltokat, betörték a gépkocsik és buszok szélvédőit. A zavargásokban többen megsérültek, de pontos adatok nem ismertek.

A tüntetők haragja a kereskedők ellen fordult, a szomáliai főváros legnagyobb piacán káosz tört ki. Az érintett negyedben, a város déli részén több száz üzlet és étterem bezárt, mert a tulajdonosok rongálásoktól és fosztogatásoktól tartanak.

"Az egész várost füst borítja" - mondta egy tüntető, miközben gumiabroncsot görgetett és saját bevallása szerint annak felgyújtására készült. "Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, és már nincs mit ennünk. Mindaddig tüntetni fogunk, amíg az árusok nem adnak élelmet a pénzünkért" - fűzte hozzá.
"Követeljük a kereskedőktől, hogy hagyják abba gátlástalan üzelmeiket. Nem akarják elfogadni a szomáli shillinget és dollárt kérnek. A dollár talán a mi pénzünk? A válasz: nem" - háborgott egy másik tiltakozó.

A helyi fizetőeszköz, a szomáliai shilling árfolyama egy év alatt több mint felére zuhant a dollárral szemben, az inflációért sokan a pénzhamisítókat okolják. Az élelmiszerek meredeken emelkedő világpiaci árai csak felerősítették a pénzromlás hatását, és a tízmilliós Szomáliában sokan már nem tudnak élelmet vásárolni. A kilátástalan gazdasági helyzet miatt az utóbbi fél évben egymást érik a tüntetések és zavargások az erős központi kormányzat híján egyébként is anarchiába süllyedt afrikai országban. Szomáliában 1991, Mohamed Sziad Barre elnök hatalmának megdöntése óta polgárháború van, más központi intézmények mellett a forgalomba kerülő pénzmennyiséget szabályozó jegybank sem működik.

A tüntetők szerint a szomáliai üzletemberek árasztották el a piacot hamis pénzjegyekkel, hogy még inkább meggyengítsék a helyi fizetőeszközt és idővel a dollár megkerülhetetlen legyen. A szomáliai shilling 100 százalékban devalválódott az utóbbi 15 hónapban, miközben az élelmiszerárak 110-375 százalékkal emelkedtek egy év alatt Szomáliában.

Az ENSZ nemrégiben aggodalmát fejezte ki a szomáliai pénz elértéktelenedésének és a vágtató inflációnak a drámai következményei miatt. Jelenleg mintegy 2,6 millió szomáliai szorul élelmiszersegélyre, számuk 40 százalékkal nőtt január óta az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik fiókintézménye szerint.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.