GKI - a gazdaság év végére kijöhet a növekedési gödörből

Év végére a magyar gazdaság kijöhet a növekedési gödörből, de a bővülés üteme 2008-ban is elmarad a többi, új EU-tagállamétól -  áll a GKI Gazdaságkutató Zrt-nek az Erste Bank együttműködésével  készült előrejelzésében.


A GKI prognózisa szerint a gazdaság a tavalyi 1,3 százalék után  2,5-3 százalékkal, a mezőgazdaságon és a közszolgáltatásokon kívüli  szektorok együttes teljesítménye 3-3,5 százalékkal nő. Míg az idén  az első negyedévben még csak a tavalyi 1 százalékhoz, a negyedik  negyedévben már a jövő évi 3,5 százalékhoz hasonló növekedési ütem  várható.

A prognózis szerint ha lassan is, de emelkednek a reálkeresetek  2008-ban, és ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, a  forintkamatok is csökkenhetnek.

Miközben 2008 tavaszán a világgazdasági és belpolitikai  viszonyok egyaránt romlottak, az első hónapok gazdasági folyamatai  nem rosszak - állapítják meg.

Az év során várhatóan megáll az ipari kivitel lassulása, és  belföldi - főleg beruházási, de részben fogyasztási célú -  értékesítésének csökkenése. Az építőiparban érdemi változás a  második félévtől már erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális  fejlesztések beindulásától várható.

A GKI szerint az infláció 2008 átlagában 6-6,5 százalék, az év  végén 5 százalék körül várható. Az élelmiszerek és a háztartási  energiahordozók ára azonban bőven 10 százalék fölötti ütemben  emelkedik. A gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár 30  százalékkal, a villamos energiáé mintegy 10, a távfűtésé az év  második felében 10-15 százalékkal emelkedhet.

A kutatóintézet előrejelzése szerint az év egészében mintegy 6,2  százalékos infláció mellett a reálkeresetek 0,5-1 százalékkal  emelkednek, de ezen belül a költségvetési szektorban inkább csak  stagnálnak. A nyugdíjak reálértéken 1 százalékkal nőnek. A  vállalkozási szektorban a foglalkoztatás enyhén nő, a  költségvetésiben csökken. A 2007 nyara óta szinte folyamatosan, 7  százalékról 8,1 százalékra emelkedő munkanélküliség, ha minimálisan is, de csökkenni kezdett - jegyzik meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.