Szegény Brown

Hatalmas verést kapott a kormányzó brit Munkáspárt a hétvégi önkormányzati választásokon. A szavazók hetven százaléka más pártra adta a voksát; olyan helyi tanácsokban "támadt" konzervatív többség hirtelen, ahol eddig Anglia és Wales dolgozó népe szokás szerint egy széklábat is tanácsnokká emelt volna, föltéve, hogy az vörösre van festve.

Szegény Gordon Brown. Nem ezt érdemelte a sorstól. Tíz hónapja vette át pártja és a kormány irányítását Tony Blairtől. Elsöprő bizalmi többséggel. Végtére is neki, a hosszan szolgáló pénzügyminiszternek ("a második embernek") volt köszönhető, hogy a brit társadalom az érdemek elosztásában teljes volte-face-t hajtott végre: konzervatív elfogultságát munkáspárti elfogultságra váltotta át, azaz egyre inkább kezdte úgy érezni, hogy a gazdaság a Labournél van jó kezekben. Amikor utoljára tartottak általános választásokat brit földön (2005), és Blair harmadjára is győzött, a közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy Brown jóval nagyobb "közönségvonzó" volt, mint ő maga.

Tíz hónappal ezelőtt még kéknek tetszett az ég, és világosnak a horizont. Gordon Brown tavaly ősszel még simán választást nyert volna. De csakhamar gyülekezni kezdtek a sötét fellegek. Év végére elszabadultak az élelmiszer- és üzemanyagárak. Aztán a nemzetközi hitelválság és az ingatlanpiac összeomlása sehol annyira nem éreztette közvetlenül a hatását, mint (Amerika után) Nagy-Britanniában. Mostanra, csaknem a folyó év közepére, az ország makrogazdasági adatai lesújtóvá váltak. A növekedés év végére a két százalékot sem fogja elérni. A kereskedelmi és a folyó fizetési mérleg deficitje arányaiban az Egyesült Államokét is felülmúlja, ráadásul az államháztartás (költségvetés) deficitje is túllépte az euróalkalmassághoz szükséges háromszázalékos határt.

Egy mondatban: Gordon Brown ritkának is mondható balszerencséje abban ragadható meg, hogy akkor szerzett magának múlhatatlan érdemeket, amikor a sikert nem ő, hanem a főnöke (Blair) élvezte ki; és akkor lett főnök, amikor az érdemeit már nem tudta gyarapítani. Nem csak a miniszterelnöki székbe ült bele, hanem a dekonjunktúrába is. S noha egy olyan országban, mint Nagy-Britannia, ahol a politikai csatákat általában sportszerűen vívják meg, és senki nem teszi felelőssé a kormányt olyan dolgokért, amelyek fölött nincsen ellenőrzése (energia- és élelmiszerárak például), kikerülhetetlen, hogy az utca embere ne a hatalmon lévőket hibáztassa a maga relatíve rossz sorsáért. Ez jött elő az április/május fordulóján megrendezett önkormányzati választásokon.

De talán más is. Tony Blair tíz teljes éven át állt a brit kormány élén. Amíg ott volt, egyfolytában mozgatta a közvélemény képzeletét. A mosolytalan, technokrata, a kommunikációban elődjéhez képest kirívóan gyönge Brown képtelen erre. Ami átvetül a pártra is. Terjedőben az érzület, hogy talán ennyi idő után kéne megint adni a konzervatívoknak egy esélyt. A Munkáspárt kezd "uncsi" lenni. Nota bene, még saját táborának is. A miniszterelnök - spórolni lévén kénytelen - épp a minap vette el ötmillió alacsony keresetű ember kedvezményes (tízszázalékos) szja-kulcsát. Nesze neked, szocáldemokrácia!

Brownnak azonban elvileg még két kerek éve van ahhoz, hogy úrrá legyen a felgyülemlett problémák fölött. Noha az önkormányzati választásokon kétségkívül odalett a "társadalmi támogatottsága", az ellenzék nem követeli, hogy mondjon le és írjon ki új választást. Csakhogy. Ha az ember azokra a fránya makrogazdasági adatokra néz, egyedül azt látja, hogy szegény Brownnak annyira, de annyira szűk a financiális mozgástere, hogy se adó, se közberuházások útján nem lesz képes lendületet adni a brit gazdaságnak. Egyszóval vesztésre áll - és még csak nem is osztogatott nyakló nélkül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.