Dráma a derbin

A célba érés után 157 770 döbbent néző szeme láttára összeroskadt a szombati Kentucky Derby második helyezettje. Eight Belles volt a húszfős mezőny egyetlen kancája – a háromévesek legendás futamán, a világ legfontosabb lóversenyén előtte utoljára 1999-ben indult kanca.

A 134. derbyt négy és fél lóhosszal nyerte a favorit Big Brown. Az élete legjobb teljesítményét nyújtó Eight Belles három és fél hosszt vert a harmadik helyezett Denis of Corkra, ám lassítás közben bicegni kezdett és zsokéja hiába próbálta lábon tartani, összerogyott: mindkét első bokája szilánkokra tört. Eltakarták, és a dollármilliókat érő állat alig pár perccel a futam után már nem élt. Nem pontosították, hogy altatóval vagy kegyelemlövéssel végeztek vele, de az ügyeletes állatorvos szerint a sérülés miatt még arra sem volt esély, hogy elszállítsák a pályáról.

Két év alatt már a második híres versenyló ér tragikus véget. A Kentucky Derby 2006-os győztese, Barbaro a következő versenyen az egyik hátsó bokáját törte el, és a gondos ápolás ellenére 2007 elején elpusztult. Szakértők szerint a telivér versenylovakat a sebesség fokozása kedvéért mára túl erősre és túl könnyű csontozatúra tenyésztették. A versenyeket újabban a lovakat kímélő műanyag borításon rendezik, ám a Kentucky Derbynek helyet adó Churchill Downs a hagyományos, locsolt homok pályák közé tartozik.

A mezőny mind a húsz lova az 1967-ben elpusztult Native Dancer leszármazottja. A viszonylag kevés futamon induló háromévesek között nehéz megmondani, melyik ló mire képes, a tenyésztők ezért a vérvonal alapján választanak. A Kentucky Derbyn eddig győztes három kanca egyike, Winning Colors is Eight Belles felmenői között volt. A történteknek politikai jelentőséget ad, hogy a keddi előválasztásra készülve a szomszédos Indianában kampányoló Hillary Clinton a verseny előtt, mintegy párhuzamot vonva az ő jelöltségével, azt kérte a női választóktól, hogy Eight Belles-re fogadjanak.

Washington

Eight Belles mindkét első bokáját eltörte célba érése után
Eight Belles mindkét első bokáját eltörte célba érése után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.