A mianmari ciklon már 350 ember halálát okozta

Legkevesebb 351-re nőtt a Mianmaron végigsöpört trópusi ciklon halálos áldozatainak a száma - jelentette vasárnap a mianmari állami média. A halálos áldozatokhoz hozzászámították azt a 109 embert, akik az ugyancsak a délkelet-ázsiai országhoz tartozó, partjaitól délnyugatra fekvő Haing Gyi szigeten lelték halálukat a természeti katasztrófában.

A jelentések szerint a Nargis névre keresztelt ciklon súlyos károkat okozott az ország kereskedelmi fővárosában, Rangunban. A viharban országszerte több mint húszezer épület dőlt romba, többségük az Irrawaddy folyó alacsonyan fekvő deltájában. Az áldozatok többsége is e térségben vesztette életét. A katonai junta által ellenőrzött Myaddi televízió azt jelentette, hogy az ország öt déli régióját katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították.

A Nargis ciklont óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökések kísérték. Rangun utcáit épületekről lehullott törmelék, kidőlt fák és letörött ágak lepték el. Mianmar - a volt Burma - legnagyobb városa áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt, nem működik sem a telefon-, sem az internethálózat. Az erősebb szerkezetű épületek is megsínylették a természeti csapást, a szél tetőszerkezeteket rongált meg. ENSZ-szakértők szerint néhány napig is eltart, amíg maradéktalanul felbecsülik a természeti csapás okozta károkat.

A szombatra virradóra érkezett trópusi ciklon súlyos károkat okozott az Irrawaddy deltában fekvő, jobbára hevenyészett viskókból álló településeken. Egyes helységekben a házak fele összedőlt, vagy komolyabb károkat szenvedett. Két, mélyen az Irrawaddy deltájában fekvő rizstermesztő városban, - amelyeket inkább csak csónakkal lehet megközelíteni - minden negyedik ház maradt csak "állva", a többi a földdel vált egyenlővé.    

Mianmar után a Nargis északkeleti irányba, Thaiföldre vette útját. A vihart ott is kiadós esők kísérik, de a szél ereje jelentős mértékben csökkent. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.