Jövőre, veletek

A lapzártakor véget ért Csehország-Dánia mérkőzéssel, papírforma-eredménnyel (5:2) kezdődött Kanadában a sportág A csoportos világbajnoksága. Az esemény, amelyre néhány napja mi is más szemmel tekintünk: ki ne tudná, hogy jövőre Palkovics, Ocskay, Szuper és a többiek a mezőny tagjaiként korcsolyáznak jégre, vagyis elérkezik a tátott szájjal bámulás helyett a feltérképezés időszaka...

"Történelmi" vb lesz az idei, a helyszínt illetően mindenképpen az: ha hiszik, ha nem, a játék őshazája, az észak-amerikai ország - amelynek legkisebb városában is akad annyi fedett jégpálya, mint egész Magyarországon - korábban soha nem adott otthont vb-nek. Quebec és Halifax a két "szerencsés", amely vendéglátója lehet a bő kéthetes tornának, melyen - a hagyományos lebonyolításnak megfelelően - négy négycsapatos csoportba sorolták a részvevőket. A kvartettekből az első három helyezettek jutnak a középdöntőbe, ahol két hatosban folytatják a legjobbak, majd az első helyezettek a negyedikekkel, a másodikak pedig a harmadikakkal negyeddöntőznek. Számunkra ezúttal az alsóházi csata lesz az érdekesebb, ezen derül ki ugyanis, melyik két gárda az, amellyel biztosan nem találkozik 2009-ben Pat Cortina garnitúrája. Az "alapszakasz" csoportutolsói alkotják majd a hátsó régiót, közülük - ez újítás - a legjobb mutatóval büszkélkedő a leggyengébbel, míg a két középső egymással vív az egyik fél második győzelméig tartó párharcot. Amelyik két alakulat itt elbukik, a következő esztendőben a B osztályban szerénykedhet.

Ugyancsak változás a korábbiakhoz képest, hogy az Európában - és eddig a világversenyeken - használatosnál kisebb, nem 60x30-as, hanem 60x26-os pályákon rendezik a mérkőzéseket. Ugyanakkor aggodalomra semmi ok: a kisebb méret az NHL-ben régóta honos, vagyis a szereplők jó részének éppen az a helyzet lenne a különös, hogy nagyobb jégen kell föllépnie. Ha már itt tartunk, az előzetes névsorolvasás nyomán a házigazdák és az oroszok tetszenek a legerősebbeknek. A címvédő kanadai válogatottban korcsolyát húz mindenki, aki számít (na, persze csak azok közül, akik már nem érdekeltek a Stanley Kupáért zajló küzdelemben...); ott lesz például Dany Heatley, Rick Nash, Derek Roy, Ed Jovanovski vagy Cam Ward is. Az oroszok felvonultatják a jelenlegi tengerentúli profiliga talán legnagyobb csillagát, Alekszandr Ovecskint, továbbá Ilja Kovalcsukot, Szergej Fjodorovot és Alekszandr Szjomint, de a többiek is mozgósítják ászaikat, úgyhogy a jégkorongszurkolók (az időeltolódás miatt késő esti, éjszakai) programja mostantól kötelezően adott.

Elvégre a leendő ellenfelek játszanak.(B. G.)

A csoport: Fehéroroszország, Franciaország, Svájc, Svédország.

B csoport: Egyesült Államok, Kanada, Lettország, Szlovénia.

C csoport: Finnország, Németország, Norvégia, Szlovákia.

D csoport: Csehország, Dánia, Olaszország, Oroszország.

Munkában Hirsch, a dán kapus
Munkában Hirsch, a dán kapus
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.