Mozart metróra száll

Megtanult rendesen kottát olvasni és profi énekeshez illően levegőt venni, de Jan Plewkának, a hamburgi Selig rockbanda exfrontemberének a cigarettát is félre kellett tennie. Más választása azonban nem volt, ha el akarta énekelni Papagenót a Varázsfuvola legújabb berlini változatában.

A Christoph Hagel karmester és producer által színpadra állított Mozart-mű nemcsak a rocker-bariton Plewka szerepeltetése miatt formabontó. A Salzburgi Ünnepi Játékok hívei valószínűleg már a helyszíntől is kiütést kapnának, miután a német fővárosban 15 méterre a föld alá kellene ereszkedniük. Méghozzá a kancellári hivatal közelében, a parlament betonból és üvegből épített gigantikus képviselői irodaháza alá. A Bundestag nevét viselő, még szellemmegállónak számító metróállomásra az 1990-es évek közepe óta (!) épülő vonalat jövő ősszel tervezik átadni.

Hagelt a kritikusok egy része "felfújt szappanbuboréknak" tartja, a karizmatikus dirigenst ez cseppet sem zavarja, s kitart vezérelve, a "Kultúrát mindenkinek!" mellett. Ennek jegyében mutatta be a Varázsfuvolát egy cirkuszi sátorban, a "Szöktetés a szerájból"-t pedig felváltva egy keresztény, egy zsidó és egy muzulmán imaházban. - A Varázsfuvola az európai felvilágosodás egyik fő alkotása, és népszínházi mű egyben. A fantázia szülöttei között hétköznapi alakok is felbukkannak, olyanok, akik mindennap szembejönnek a metróban - nyilatkozta Hagel, akinek a 800 fős közönség és az előadók érdekében gondoskodnia kellett a szellemállomás befűtéséről. A berlini tömegközlekedési vállalatnál, a BVG-nél pedig elérte, hogy a metrópénztáraknál lehessen jegyet váltani a show-szerű operára.

A május végéig a föld alatt futó Varázsfuvolában gyakran visszaköszön a jelen. A munkanélküli-segélyből tengődő, a közönségtől némi aprót lejmoló Papageno a csodahangszert a szemétből guberálja ki. A XVIII. századi ruhát viselő, parókás Tamino herceget egy óriáskígyónak álcázott sárga metrószerelvény üldözi. Sarastro őrei pisztolyaikkal hadonászó, kommandósok módjára ide-oda vetődő rendőrök. A maszkjában horrorfigurára emlékeztető, de dizájnruhában megjelenő Éj királynőjét pedig a videokivetítőn átrobogó szuper expresszvonat "kapcsolja ki" a cselekményből.

Hagel egyébként újabb varietéoperákra készül: a berlini Bode Múzeumban állítja színpadra Mozarttól az Apollo és Hyacinthust, Engelbert Humperdinck késő romantikus Jancsi és Juliskájából egy felnőtteknek szóló, erotikus változatot tervez. A Varázsfuvola posztmodern meséjébe - a föld feletti helyszín, a berlini kormányzati negyed miatt - "beleszerkesztett" némi politikát. Nevezetesen állatbőrökbe bújtatott táncosokkal - a négy alak a jelenlegi kancellár, Angela Merkel, két korábbi előd, Gerhard Schröder és Helmut Kohl, valamint Edmund Stoiber volt bajor tartományi miniszterelnök maszkjában kering a Bundestag állomástábla körül. A publikumnál hasonló derültséget kelt a szünetbe becsempészett poén is: a peron egyik padján a lábait keresztbe rakó, karjait szélesre táró csontváz üldögél. Sokan telefonjaikkal emlékfotót készítenek, a 38-56 eurós jegyárba ez bőven belefér.

(Bővebben: www.zf-u.de)

Visszaköszön a jelen: színen az Éj királynője
Visszaköszön a jelen: színen az Éj királynője
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.