Valaki lebukott

Éjszaka egy óra múlt néhány perccel. A Petőfi híd budai hídfőjénél éppen öt éve horgonyzó A38 koncerthajón két szinten szól a zene, mindenki lelkesen bulizik. Egy kivétellel. A hajó bejáratánál egy rendőrautó mellett megbilincselt, húsz év körüli srác áll, körülötte két egyenruhás rendőr és néhány tagbaszakadt civil. A fiú, kezével az arcát takarva sír. - Tedd le a kezed, nézz a szemembe! Ne nyüszíts itt nekem, mit nyüszítesz? Hol vannak a papírok a pénztárcából? Hol a bankkártya?

A civil ruhás is nyilván rendőr, gondolom én, talán beépített ember, amolyan éjszakai zsaru, mint a filmekben, és azért beszél így a sráccal, mert az ilyenekkel csak így lehet, ha azt akarja, hogy előkerüljenek az ellopott papírok. - Ha nincsenek nálad, hol vannak? Kinek adtad oda? Tedd le a kezed! Nézz rám! Ne gondolkodj, válaszolj! Mit sírsz? Mi vagy te, lány?

A háttérben a testes egyenruhás rendőr mosolyog a bajsza alatt. Bennem meg felsejlik, hogy a már említett filmekben mindig elhangzik: "joga van hallgatni", a bilincselt meg többnyire azt kiabálja, hogy az ügyvédje nélkül nem is mond semmit.

Négy-ötfős particsapat érkezik. Az egyik lány a károsult, az ő pénztárcájából tűnt el négyezer forint és az iratok, hiányzik a kulcsa is. Befutnak a hajó biztonsági emberei, visszanézték a kamera felvételeit - újságolják -, és látták, hogy a srác lopta el a pénztárcát. - Ha nincs nálad, hol van? - folytatja a "kihallgatást" a civil ruhás. - Ha valaki használja a bankkártyát, nagyon meg leszel baszva...

A lány egyszer csak megtalálja a kulcsot. - Szerencséd van! - mondja a civil ruhás a fiúnak. - De hol vannak a papírok, baszd meg?!

A srác sír, árvaházról beszél, meg hogy hajléktalan... - Mi az anyád..., menjél el dolgozni! - így a válasz a hajó egyik biztonsági emberétől, aki a fiú nyakát fogva súg valamit. - Ha bevallod, hamarabb végzünk! - szól oda a srácnak mosolyogva az egyik lány a particsapatból. A fiú kifakad, értsék meg, nincs nála semmi, és bömböl tovább.

Már húsz perce tart a kihallgatás, amikor a kövér, bajszos röhögve félrehívja a hatósági szerepben fellépő civil ruhás civilt, hogy megmutassa neki, minden papír ott van a lány pénztárcájában. A lány is nevet. Kicsit részeg. - Akkor is bevisszük! - mondja a bajszos rendőr, majd a sráchoz fordul, és csak annyit mond: "te köcsögláda!" Beülteti a kocsiba, viszik az őrsre. Hiszen a pénztárcát mégiscsak magához vette. A particsapatot egy másik rendőrautó furikázza, őket hazafelé.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.