Bécsi operabravúrok

Ezúttal semmi sem rontotta az élvezetet: a bécsi Ring második előadása, a Siegfried énekesei - Nina Stemme (Brünnhilde), Stephen Gould (Siegfried), Juha Uusitalo (a vándor) és a többiek - nem okoztak csalódást a közönségnek, amely most tombolva ünnepelte őket. A rendezés - Sven-Eric Bechtolf munkája - már nem aratott osztatlan elismerést. Nem mindenki értette a humorosabb jeleneteket, hiába magyarázta el jó előre, sok interjúban, mi a célja.

De hát ez nem újdonság: az operarendezések szinte hagyományosan váltanak ki rosszallást a Bécsi Operában. A karmester, Franz Welser-Möst - a ház majdani zenei főigazgatója - ugyanakkor most is tetszést aratott, a közönség és a kritika megértéssel fogadta, hogy nem erőltetett rá holmi kitalált teóriát a zenekarra. A Siegfried május 14-ig még ötször szerepel a műsorban.

A Niebelung gyűrűje rossz szájíz nélkül mehet tovább: igaz, a következő bemutatóra, az Istenek alkonyára december 8-ig kell várni. A Siegfried sok szempontból fontos volt. Például hogy helyreállítsa a kitűnő bariton, a finn Juha Uusitalo megtépázott tekintélyét: neki a Walkür tavaly decemberi bemutatóján elment a hangja. Most bizonyította, hogy a világ élvonalában van.

Még egy ilyen bizonyítást várt el a közönség. Nina Stemme a Walkürben Sieglindeként nyújtott kitűnő alakításával "érdemelte ki" Brünnhilde szerepét, sőt a két Wagner között Bécsben Verdit is énekelt: semmiképpen nem akar bekerülni a Wagner-énekes skatulyába - pedig bayreuthi sikerei után ez magától értetődő lehetne.

Az osztrák operakedvelőknek ezekben a napokban nincs éppen rossz dolguk. A Musikvereinben különlegesen izgalmas előadást élvezhettek: Anna Netrebko, Elina Garanca és Joseph Calleja koncertelőadásban szólaltatta meg Vincenzo Bellini Rómeó és Júlia történetére komponált lírai tragédiáját. Netrebko - aki őszre gyermeket vár - már csak egyszer, június végén lép fel Bécsben, a labdarúgó-Eb idején rendezendő, nagy, szabadtéri koncerten; de már megnyugtatta a közönséget, hogy az év vége táján visszatér a színpadra.

Nina Stemme Brünnhildeként
Nina Stemme Brünnhildeként
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.