Sarkozy szerelmi vallomása Merkelnek

Viták esetleg lehetnek a két ország között, árkok azonban többé nem választhatják el egymástól Németországot és Franciaországot. Az egykori ősellenségekből mindörökre barátok lettek, de közben mindkét állam tudatában van történelmi felelősségének – erről Nicolas Sarkozy francia államfő beszélt csütörtökön Aachenben abból az alkalomból, hogy az idén Angela Merkel német kancellárt tüntették ki a Nemzetközi Károly-díjjal.

A Merkel laudációját tartó francia köztársasági elnök valóságos „szerelmi nyilatkozatot” intézett a kancellár-asszonyhoz, aki a Károly-díj első odaítélése, 1950 óta a negyedik nő a díjazottak között. - Kedves Angela, sokat tanultam tőled, jobban szeretlek, mint azt a sajtó gondolja – mondta a kancellárt folyamatosan tegező Sarkozy, kiemelkedő európainak nevezve konzervatív párttársát. Méltatta Merkel akaraterejét és elszántságát, ahogy a 2007-es soros német EU-elnökség idején tanúsított fellépésével kivezette az EU-t az európai alkotmányt elutasító francia és holland népszavazást követő válságból. Külön kalapot emelt a kancellár előtt az izraeli parlamentben, márciusban elmondott beszédéért.

Az évi 135 középiskolás határon túli magyar diákot az anyaországba invitáló Diákok Határok Nélkül program nyerte az idén először kiosztásra kerülő Ifjúsági Károly-díjat – jelentették be Aachenben. Az ötezer euróval is járó elismerést olyan, már működő meglévő projektek kaphatják meg, amelyek erősítik az európai identitás és integráció gondolatát. A Diákok Határok Nélkül kéthetes táborában eddig részt vett 1500 diák egy öt országon átívelő közösség, a Rákóczi Családi Kör tagja, amely az európai közösségépítésen munkálkodik. A díj létrehozását Hans-Gert Pöttering európai parlamenti elnök vetette fel tavalyi programbeszédében. Márciusban a legalább két EP-képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló zsűrik választották ki a 27 tagállam nemzeti győzteseit, majd áprilisban háromesélyesre szűkült a kör. (Sz. L.)

Sarkozy - két hónappal hazája soros EU-elnökségének startja előtt - Párizs egyik fő céljának nevezte, hogy az európai integráció ne csak az elitek szép gondolata legyen. Merkel részben franciául köszönte meg a méltatást, s azt ígérte: Németország teljes erejével támogatni fogja Franciaország erőfeszítéseit az integráció előre vitelében. Arról most nem esett szó, hogy a két jó barát között komoly (klímapolitikai) viták vannak, illetve Berlinben aggodalmat keltett Sarkozy „nyomulása” – a francia hegemóniát biztosítani hivatott - Földközi-tengeri Unió létrehozására.

A Nyugat-, és Közép-Európa egyesítésével a Frank Birodalmat létrehozó Nagy Károly királyról elnevezett díj korábbi kitüntetettjei között két magyar is van: 2001-ben Konrád György, 1990-ben Horn Gyula kapta meg a legnevesebb európai elismerést. A díjazottak listáján megtalálható még a többi között I. János Károly spanyol király, Beatrix holland királynő, Helmut Kohl és a néhai Francois Mitterrand, Bill Clinton, Tony Blair, valamint a közös fizetőeszköz, az euró is.

Az aacheni eseményt mintegy ötven szélsőbaloldali tüntető próbálta megzavarni, az utcákon törő-zúzó autonómokat a rohamrendőrség fékezte meg.

Berlin

A francia államfő gratulál a kitüntetettnek
A francia államfő gratulál a kitüntetettnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.