Szovjetnosztalgia-ünnep Moszkvában

- Sztálin megmutatta, hogy a munkásosztály győzelmet arathat a tőke felett. Eljött az idő, hogy ismét legyőzzük a burzsoá kapitalizmust! Hurrá! - a Lenin-szobortól induló vörös zászlós teherautón gördülő szónok elégedetten aratja le a moszkvai felvonulók viszontkiáltásait, miközben az Orosz Kommunista Párt (KPRF) mellényébe bújtatott aktivisták szovjet zászlókat osztogatnak az ötezer fős tömegben.

Orosz zászlót senki sem lenget, május 1-je a kommunista párt igazi szovjetnosztalgia-ünnepe. A hangszórókból mozgalmi dalok, a magasban Sztálin-, Lenin- és Marx-képek lengenek. Hogy mégsem időutazásról van szó, azt a szovjet időknél kisebb tömeg és a látványos számban kirendelt rendőrök érzékeltetik: ma május elseje inkább tűrt mint támogatott állami ünnep, amelyen az orosz vezetés kénytelen elviselni, hogy a főváros szívében, több ezer ember vonulhat fel, akár tiltakozásának is hangot adva. (Év közben Moszkva a forgalom korlátozásának nehézségeire hivatkozva általában nem engedélyezi az ellenzéki felvonulásokat.)

- A Szovjet Kommunista Párt patkányaiból Medvék lettek! -  áll az egyik transzparensen, utalva Dmitrij Medvegyev jövő heti elnöki beiktatására. - Farkasok ezek mind! - teszi hozzá a táblát cipelő férfi, de mielőtt végleg elveszne a lafontaine-i fordulatokban tisztázza, hogy az egykori állampártban nem mindenki, csak az országot szétdaraboló összeesküvők tekinthetők patkányoknak. - Medvegyev személyesen nem tehet róla, de olyanok kezében van, akik kiszipolyozzák az országot. Az SZKP-t azért írtam oda, mert 1991 nem volt más, mint a párt köztársasági elitjének győzelme a szovjet elit felett  - mondja az "Energija" Rakéta- és Űrtechnológiai Korporáció alkalmazottja. A távozó - ám a kormányfői székbe átülve továbbra is hatalmon maradó - Vlagyimir Putyin elnökről sincs jó szava: egyszer meglátogatta a céget, mindent megdicsért, persze pénz továbbra sincs a komoly fejlesztésekre.

Hátrébb a Szovjet Tisztek Szövetségének egyik tagja vonul, aki hangosbeszélőn a decemberi parlamenti - a Putyint támogató Egységes Oroszország (JeR) kétharmados győzelmét hozó - és a márciusi "burzsoá kapitalista" elnökválasztás eredményeinek megsemmisítésére szólít fel. (A választások után a KPRF elnöke, Gennagyij Zjuganov is tiltakozást ígért, ám végül tudomásul vette az eredményeket.)

  - Nem állítom, hogy Zjuganov megváltaná az országot, de tetszik a programja - mondja egy fiatalember, szovjet papírzászlót pödörgetve. - Én még épp a Szovjetunióban születtem, ami szerintem modern és demokratikus ország volt, így nem az orosz, hanem inkább a szovjet organizmus része vagyok - Viktorról már ennél a mondatnál látszik, hogy biokémikus. Az Orosz Tudományos Akadémia kutatóintézetében gyakornok. Reményei szerint a doktori fokozat után is ott marad, tizenöt ezer rubeles fizetésre (egy rubel = 7 forint) számít. - Cserébe viszont azzal foglalkozom, amit szeretek - vonja meg a vállát arra, hogy ez az összeg legfeljebb egy átlagos szoba albérleti díjára elég Moszkvában.

A felvonulók főként értelmiségi nyugdíjasok és egyetemisták. Ingyenes oktatást és egészségügyet követelnek. Elismerik, hogy ingyenebéd "nincs", viszont szerintük az ország földgáz- és kőolajexportjából telik erre, ha "nem lopják szét" a pénzt az oligarchák.

A felvonulás végén felszólaló Zjuganov köszöntését viszont sokan értetlenkedve fogadták: Üdvözöljük Észak-Koreát, Iránt, Venezuelát és Belaruszt! Kim-Dzsong Il, Mahmúd Ahmadinezsád, Hugo Chavez és Alexandr Lukasenko azok a vezetők, akik nem hagyják, hogy mindenütt Washington érvényesítse akaratát!

- Minszk szerintem is jó hely, de észak-koreai nem szeretnék lenni - vallja meg egy idős asszony. Szerinte komolytalan ilyeneket mondani, Zjuganovot egyébként is súlytalan karrieristának tartja. A fizikát és csillagászatot tanító Ljudmilla nem is vár a KPRF vezérétől semmit. - Egyszerűen bennem kellemes emlékeket idéz a Szovjetunió és a párt ennek a hagyományát őrzi. Ide egyébként a tanítványaim hoztak ki, minden áron el akartak jönni - mondja a tanárnő, miközben a pódiumon álló Zjuganov nyugdíj- és fizetésemelést ígér. Ljudmilla személyesen elégedett a fizetésével, havi 30 ezer rubelt keres. Az elmúlt két év emelései után Moszkvában ez nem kirívóan magas tanári fizetés, igaz, vidéken ennek felét sem éri el.

Persze, senki sem gondolja, hogy a KPRF képes lenne igazságos rendszert megvalósítani, ráadásul sokan jobban élnek, mint tíz éve, így az elégedetleneknek még nem elég rossz ahhoz, hogy lázadjanak, mondja a tanárnő, majd sokatmondóan megrázza kis szovjet zászlóját. - De olyan szép gondolat a kommunizmus!

Moszkva

Május 1., Moszkva. Az Orosz Kommunista Párt felvonulása
Május 1., Moszkva. Az Orosz Kommunista Párt felvonulása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.