A KDNP a Nemzeti Nyomozó Irodához fordul a BKV tanácsadói megbízásai miatt

A KDNP egyik fővárosi képviselője a Nemzeti Nyomozó Irodához fordul, mert megítélése szerint törvénysértő, hogy a 4-es metró tanácsadó cége egy másik tanácsadó cég szerződésének tető alá hozatalával foglalkozott.

Wertán Zsolt Zoltán az MTI-nek küldött szerdai közleményében az üzleti titokként kezelt anyagok titkosításának feloldását kérte. Az önkormányzati képviselő a Heti Válasz szerdai számára hivatkozva azt írta, az említett szerződésnél "a lényeget", tehát a szerződő partner nevét és a kifizetendő összeget "valaki már előre meghatározta". Wertán Zsolt Zoltán közölte, a magyar közpénzek és az uniós pályázati pénzek hatékony védelme érdekében fordul rendőrséghez.

A képviselő tájékoztatása szerint a tanácsadói szerződések vizsgálatára a BKV vezetése egyetlen órát engedélyezett, ez idő alatt kellett volna több könyvtárnyi adatot áttanulmányoznia.

Közölte, arra kéri a BKV-t, hogy a közpénzek ellenőrizhetősége érdekében tegye nyilvánossá a jelenleg üzleti titokként kezelt anyagokat. Véleménye szerint a titkosítás feloldása lehetőséget adna a BKV menedzsmentjének, hogy a használtbusztender, a paraméterkönyv, a sztrájkok, és a tanácsadói szerződések "botránysorozatát" megállítsa.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa kedden felszólította a BKV Zrt.-t, módosítsa a szabályzatát, és alakítson ki olyan gyakorlatot, amely megfelel a nyilvánosság, a jogszerű adatkezelés követelményeinek.

A közlemény szerint a BKV Zrt. adatkezelésről szóló belső szabályzata több ponton nincs összhangban a jogszabályi előírásokkal, mert az üzleti titok benne meghatározott köre jóval tágabb a törvényben megengedettnél.

A kedden nyilvánosságra került ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodához forduló KDNP-s önkormányzati képviselő a Heti Válasz cikkében név szerint is szerepelt: őt a lap felkérésére előzetesen már vizsgálódó politikusként említette meg a cikk.

Amikor a Heti Válasz beszámolt arról, hogyan győződtek meg a cikkük alapjául szolgáló elekronikus feladatlista valódiságáról, kitértek arra, hogy a pénzügyi bizottság kereszténydemokrata képviselőjét, Wertán Zsoltot, valamint Vitézy Dávidot, a BKV felügyelőbizottsági tagját kérték meg arra, hogy a lap birtokában lévő fájl neve alapján keressenek rá az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. 2007 végi határidőket rögzítő elektronikus feladatlistájára.

Mindketten megerősítették a lajstrom létét, mást azonban titoktartási kötelezettségük miatt nem közölhettek - olvasható a lapban.

A hetilap internetes oldalán már keddtől olvasható cikk szerint a Metró Közlekedésfejlesztési, Beruházási és Mérnöki Szolgáltató Kft. (Metróber) 47,5 millió forintos megbízást kapott a vállalattól.

A Metróber fele - állítja a lap - annak az Investeur kft-nek a tulajdonában áll, amely "beszállt Hujber Ottó egykori MSZP-s tagozatvezető hőerőműprojektjébe és Fejti György MSZMP-extitkár híradástechnikai bizniszébe is". Kitérnek továbbá arra is, hogy az Investeur tulajdonosának lakcíme "egyezik az MSZP pénztárnoki vonalát erősítő Simon Dénes testvéréhez rendelt lakhelyadattal". Mint hozzáteszik: a Metróber cégjogi ügyeit a Puch László leendő államtitkár "jobbkezeként ismert Dávid Gyula volt MSZP-s parlamenti képviselő - pontosabban a nevét viselő ügyvédi iroda - végzi".

A cikk egy olyan, 2007 végi határidőket rögzítő elektronikus feladatlistára hivatkozik, amely a 4-es metró beruházását felügyelő DBR iroda teendőit veszi lajstromba. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. egyik munkatársának tulajdonított listában az a kitétel szerepel, hogy a "DBR 50 M Ft megbízást ad a Metróbernek, kitalálni a feladatokat!"

Az MTI megkeresésére Vitézy Dávid kedden közölte: valóban létezik az az elektronikus feladatlista, ami a hetilap birtokába került, és valóban az olvasható a fájlban, hogy ki kell találni a Metróber feladatait, de ennél többet - titoktartási kötelezettségére hivatkozva - nem mondott. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.