Bukarest is a "pakkban"

A válogatott világbajnoki A csoportba jutását - a sportág valaha volt legnagyobb hazai szenzációját - nehéz lesz überelni, ám az aktuális "nagy hírrel" klubszinten is bejelentkezett a sportág: a legutóbbi ligaülésen arról állapodtak meg a jelenlévők, hogy a bajnokság tízcsapatosra bővítését javasolják a szövetség elnökségének. A tetejébe a tervezett tíz együttesből négy Romániából érkezne az OB I mezőnyébe...

A tanácskozáson az egyesületek képviselői különösebb vita nélkül egyeztek meg abban, hogy a következő évadban emelkedjen az élvonal létszáma. A hazai együttesek közül az Alba Volán, a Dunaújváros, az Újpest, a Ferencváros és a Miskolc (a "régiek) indulása biztosra vehető, s nem kizárt, hogy az utánpótlás korosztályban komoly eredményeket felmutató Budapest Stars is a részvevők között lesz. Az előző szezonban megismert két csíkszeredai garnitúra, a HC és az SC mellett a magyarországi vendégjáték mellett döntött egy harmadik székelyföldi alakulat, a Gyergyószentmiklós is, az igazi "durranás" azonban az, hogy a Steaua Bucuresti vezetői ugyancsak a határon túli szerepléssel kacérkodnak.

Radványi Róbert ligaelnök szerint a tíz- (a Stars nemleges döntése esetén kilenc-) csapatos bajnokság - minden idők legnépesebb hazai sorozata - jelentős lökést adhatna az utóbbi időben amúgy is szépen fejlődő magyar hokinak. Arra a fölvetésre pedig, hogy anyagilag vajon bírnák-e a klubok az utazások terheit, elmondta: az együttesenként 36 meccsesre tervezett alapszakaszt úgy írnák ki, hogy a magyarországi társulatoknak csupán kétszer kellene Romániába látogatniuk, s alkalmanként négy-négy mérkőzést vívnának házigazdáikkal.

A javaslat további passzusa, hogy a címvédő Alba Volán az ősztől ismét az osztrák ligában próbálkozó jégkorongozói úgynevezett aranykártyát kapnának. A fehérváriak ifjúsági korú játékosaikkal szerepelnének a magyar bajnokság első etapjában, míg a "spílerek" csak a rájátszásban kapcsolódnának be a sorozatba: ott automatikusan részvevői lennének az elődöntőnek. (Ily módon összességében nem is tíz, hanem tizenegy gárda vonulna fel az OB I-ben.)

A sportági elnökség hétfői ülésén feltehetően döntés születik a ligahatározatról. Amenynyiben az pozitív lesz, már csak a levélszekrényt kell figyelni: az előnevezés (másképpen a hivatalos szándéknyilatkozat) benyújtásának határideje május 15., a végleges jelentkezésé pedig május 30.(B. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.