Offshore és Fidesz

Az orosházi Fidesz és az orosházi MSZP közös hitének szent titka egy offshore cég. Ez az offshore cég a Gyopárosfürdőt üzemeltető társaság egyszázalékos tulajdonosának a birtokosa.

Így is elég erős ez az egy százalék, legalábbis Orosháza város 97 százalékához képest: az adóhatósági végrehajtás alatt lévő Dunaújvárosi Komplex Kft. adja Gyopároson az egyik igazgatósági tagot, és vétójoga van személyzeti és a munkaügyi kérdésekben. Gyopáros a Fidesz-kormány alatt másfél milliárd forintot kapott a Széchenyi-tervből, a szocialista kormány alatt pedig az uniós keretből néz ki jelentékeny dotáció a fürdőnek. A dunaújvárosi cég ügyvezetőjét még az MSZP vezette helyi önkormányzat ruházta fel a vétójogokkal. A 2006-ban hatalomra került ex-MDF-es polgármester addig csűrte-csavarta a dolgokat, hogy megváltoztatta a fürdővállalat alapszabályát, és megszüntette az egyszázalékos tulajdonos vétójogát. Erre válaszul az orosházi Fidesz-frakció meg a polgármestert szorította ki abból a megbízásából, hogy a várost képviselje a fürdőcégnél. A helyére kijelölt fideszes alpolgármester pedig az első közgyűlésen visszaadta az offshore-os tulajdonos vétójogát, sőt, még az igazgatóságba is beszavazták.

Gyopáros és az offshore cég miatt kettészakadt a jobboldali koalíció. A fideszesek mindenáron le akarják mondatni a polgármestert, akinek pedig sokat köszönhetnek: a 2006-os parlamenti választáson ő nem az MDF országos központjára hallgatott, hanem a Fidesz jelöltjét támogatta, aki nyert is Orosházán. Viszonzásképpen a Fidesz támogatta őt a helyhatósági választáson, de a helyi fideszesek nagyon meglepődtek, amikor városvezetőként elkezdte firtatni az MSZP-sekhez és az offshore céghez fűződő viszonyukat. A kegyvesztett polgármester panaszra ment a Fidesz egyik országos vezetőjéhez, mondván, hogy helyi emberei megcsúfolják a választói akaratot, és az MSZP-vel mutyiznak. Pestről elhajtották a polgármestert azzal, hogy egyezzenek meg helyben.

Ám jelenleg úgy tűnik fel, hogy inkább az orosházi Fidesz és MSZP fogadta meg az intést - megegyezni látszanak abban, hogy a polgármesternek mennie kell. Nekik az volna a legjobb, ha lemondana magától, mert akkor nem kellene föloszlatni a testületet, hanem csak polgármestert választanának, s akkor simán beülhetne a székébe valamelyik fideszes alpolgármester. Jó szándéka jeléül az MSZP vagy egyáltalán nem indítana jelöltet ellene, vagy teljesen esélytelent jelölne. Csakhogy a mostani első ember nem akar lemondani, így a fideszeseknek nem marad más hátra, az MSZP-vel vállvetve fel kell oszlatniuk a képviselő-testületet, amelyben ők szüntették meg a saját többségüket.

Az orosházi eseményekből következtetni lehet arra, mi várható egy lehetséges Fidesz-kormányzástól. Ha pénzről van szó, nem bűn a szocikkal összebútorozni. A tettek útjában nem akadály semmilyen politikai szitokszó: nyugodtan lehet fideszes alpolgármester, aki korábban a "hajdúbétes" vezető volt, sőt, az egyik volt "hajdúbétes" hozhatja magával a gyopárosi cég igazgatóságába a másik korábbit. A pártvezérek csendben nézik ezt, és amikor már nagyon muszáj lesz valamit csinálni, akkor a polgármesterbe rúgnak bele, aki megpróbálta azt tenni, amit ők kampányok idején mondani szoktak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.