"A természet rendje"

Közel fél évvel azután, hogy a parlament törvényt alkotott a regisztrált élettársi kapcsolatról, a Kereszténydemokrata Néppártnak tegnap "esett le", hogy a törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, jelesül azzal, hogy "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét". Ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul, és kéri a szabályozás megsemmisítését. (A december 17-én elfogadott törvény 2009-től lép hatályba.)

A regisztrált élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyonjogi, öröklési jogokat biztosít a pároknak. Viszont a törvény nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. Tegnap három KDNP-s képviselő, Lukács Tamás, Rubovszky György és Salamon László azért kérte a jogszabály megsemmisítését, mert "a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt".

- Az Országgyűlés egyetlen nyíltan homofób pártjának három képviselője közel fél évvel a törvény elfogadása után meg akarja semmisíteni a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét - így reagált minderre az SZDSZ Új Generáció elnöke. Léderer András szerint ezzel a KDNP nemcsak Magyarország félmillió homoszexuális állampolgárának jogegyenlőségét akarja eltörölni, de jogbizonytalanságba akarja taszítani azokat a százezreket is, akik, bár megtehetnék, nem akarnak összeházasodni.

A lapunknak nyilatkozó Lukács Tamás KDNP-s képviselő azt, hogy fél évvel a törvény elfogadása után kérik az alkotmánybírósági megsemmisítését, azzal magyarázta: összesen 105 jogszabály módosítására van szükség január elejéig. Miután kisebbségi MSZP-kormányzás kezdődik, semmi esélyét nem látják annak, hogy több mint száz törvényt az Országgyűlés ősszel "tisztességesen" módosítani tud. A KDNP azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert ha módosítások nélkül is hatályba lép az ominózus törvény, akkor "jogbizonytalanság, káosz lesz". A KDNP szerint sérti például a jogegyenlőséget az, hogy az özvegyi nyugdíj szabályozása hátrányosan érintheti januártól a házasságban élőket a regisztrált élettársi kapcsolatban élőkhöz képest. Lukács Tamás szerint a helyes megoldás az lenne, ha külön-külön törvényben szabályoznák az azonos neműek és a heteroszexuálisok élettársi kapcsolatát. - A regisztrált élettársi kapcsolat esetén a heteroszexuális párokat miért zárjuk ki az örökbefogadásból? Vagy, mondjuk akkor, ha heteroszexuális párokról van szó, de nem regisztrált élettársi kapcsolatban élnek, akkor miért? A kereszténydemokrata politikus, aki munkatársunk felvetésére, hogy nem lenne-e alkotmányellenes vagy diszkriminatív, ha az azonos neműek kevesebb jogot kapnának, úgy reagált: nem kevesebb, más jogokat kaphatnának. "De ez a természet rendjéből adódik" - jegyezte meg.

Az MSZP részéről tudatták: kitartanak a törvény mellett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.