Csak a jövőbe látó szponzoráljon

Mintegy 40 milliárd euróra teszik a szakértők a világszerte szponzorációs üzletet, ez alig a tizede annak az összegnek, amely egy év alatt a hagyományos hirdetési piacon megfordul. Ardi Kolah a téma egyik legismertebb nemzetközi szakértője szerint a szponzoráció térhódítása rohamos lesz, miután a direkt eszközöknél hatékonyabb, és mindenekelőtt jövőbe látó kommunikációt kínál az egyre türelmetlenebb fogyasztó és a hosszú távú stratégiát építő márkatulajdonos között.

Az idő ma már többet ér a pénznél, és ez kényszeríti a piaci szereplőket az üzleti céljaikat szolgáló kommunikáció új alapokra való helyezésére - hangsúlyozta a Népszabadságnak adott interjújában a Szponzorációs Asztaltársaság szervezésében megrendezett konferencia előadójaként Budapesten járt Ardi Kolah, a témában világsikert arató publikációk szerzője. Az általa Sponsorships 2.0-nak nevezett marketingeszköz a fogyasztókkal való kapcsolat alapjaként a bizalmat emeli ki a megteremtendő legfontosabb kritériumok közül. Szerinte a direkt reklám és a szponzoráció közötti különbség lényege, hogy míg az előbbi csak egyirányú üzenetet képes közvetíteni, addig egy szponzori kapcsolat a párbeszédre, és a racionalitást hatékonyan segítő érzelmek kihasználására is lehetőséget ad. Az ilyen jellegű kapcsolat nem a jelen, hanem a jövő kiaknázásának lehetőségét ígéri a cégeknek. Így fel kell tudni mérni, hogy a felgyorsult világban mi képvisel értéket egy-két, netán tíz esztendő múlva. E nélkül a szponzoráció értelmét veszti a szponzorok számára. Ez jelenti az igazi feladatot egy olyan üzletben, amelyben nem jótékonykodásról, hanem kizárólag kölcsönös elvárások megvalósítását szolgáló érdekszövetségről van szó.

Egyre kevesebben figyelnek a hirdetésekre, korunk "sietős" generációja már tökéletesen kiismeri magát a médiában, nem hisz el bármit, nem foglalkozik mással, csak azzal, ami igazán érdekli, így új csatornákon kell megközelíteni őket. De a legsikeresebb ügy, esemény, vagy személy sem képes érthető, inspiráló üzenet adni akkor, ha a márka nem alkalmas rá. A szponzorszerződések igazi értelmet csak ezt követően kaphatnak, csak ekkor kérhetik számon a szponzorok a céljaik megvalósulását, az imázsépítést, a médiamegjelenést és végső soron a fogyasztás serkentését.

A szponzorpénzek legnagyobb hányada ma a sportban fordul meg, a TNS Sport nevű francia marketingcég mintegy 33 milliárd euróra becsüli ezt az összeget. A szponzori megállapodások átlag időtartamát két és három év közé teszi Ardi Kolah, ami szerinte jelzi, hogy az értékek iránti bizalomra lehet építeni a mai átmeneti korban is.

A szereplők sokszor titkolódznak a partneri megállapodások pénzügyi részleteiről, amelyek hiányosan, többnyire csak a nagy sportesemények kasszazárásakor látnak napvilágot. Nem tudni, hogy pontosan mennyit is áldozott a Coca-Cola ez idáig a futballra, annyi azonban ismert, hogy a társaság 1950 óta támogatja a sportágat, 1978 óta a FIFA hivatalos partnere, amely státuszra 2022-ig kötelezte el magát. Annak fényében a ráfordítás nyilván csillagászati, hogy például a németországi labdarúgó-Eb hivatalos partneri címe, és ez csak egy esemény, 50 millió euróba került a Hyundainak, az Avaya ugyanekkor 13 milliót fizetett a szervezetnek a támogatói listán való megjelenést és kommunikációs jogok egy részét tartalmazó csomagért. Nem eseményhez kötött az olasz Internazionale és a Nike megállapodása, amelynek értelmében a milánóiak a következő 10 évben is az amerikaiak által gyártott mezt viselik a kasszába kerülő 80 millió font fejében. Az AIG-nek 20,8 millióba került, hogy logója felkerüljön a Manchester United-játékosok mezére, és hasonló összeget fizetett a Bayern Münchennek is a T-Home. Egy-egy sztár "nagykövetként" való megnyerése sem olcsó, a Nike például ötmillió fontért kötött tízéves jegyességet az angol Rooney-val.

Napjaink aktualitásaként az Adidas és Peking partnerségének mérlegébe 72,5 millió euró került, amelynek fejében az olimpia teljes személyzete és a kínai versenyzők (összesen 600 ezer ember) háromcsíkos öltözékben jelenik meg a rendezvényeken, amelyeket négymilliárd néző követ majd a tévék képernyőin. Mozognak már a szponzorok Londonban is: a Loyds TSb, mint első hazai szponzor mintegy 80 millió fontot áldozott az ügyre, amely összegért a brit csapat támogatói címét is megszerezte az idei játékokra, valamint a 2010-es téli olimpiára.

Ardi Kolah becslése szerint a mintegy 1200 múlt évben kötött szponzori megállapodás 84 százaléka a sporthoz kötődött, hat százalék volt a kultúra és művészet részesedése, öt százalék jutott az elektronikus médiának, és öt százalék szolgált egyéb célokat.

Kolah szerint csak jó márkával érdemes szponzorálni
Kolah szerint csak jó márkával érdemes szponzorálni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.