A környezetvédelmi bizottság támogatta Szabó Imre kinevezését

Támogatta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszteri jelölését az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága a testület keddi ülésén.

A szocialista politikus jelöléséről a képviselők a bizottság 10 igen és 8 nem szavazata mellett, az MDF-es bizottsági elnök Katona Kálmán tartózkodásával szavaztak.

Szabó Imre eddig a környezetvédelmi bizottság tagjaként dolgozott, hivatalosan még most is ellátja ezt a funkciót. Miniszterré válásának bizottsági támogatásához szükség volt arra, hogy szavazatával támogassa saját miniszteri jelölését, enélkül nem lett volna meg a többség.

Nagy Andor, a bizottság KDNP-s alelnöke elmondta, hogy elutasító szavazata nem Szabó Imre személyének szól, hanem a kialakult helyzetre vonatkozik. A jelenlegi kabinet kisebbségi kormányzása során bármilyen miniszter is látná el a feladatot, politikai-gazdasági mozgástere csekély - vélekedett az ellenzéki politikus. Utalt londoni pénzügyi elemzők véleményére, akik "tesze-tosza" kormányzásra számítanak az elkövetkező két évben.

Nagy Andor elismerően nyilatkozott Persányi Miklós és Fodor Gábor, az előző két zöldminiszter teljesítményéről, és reményét fejezte ki, hogy a sikerrel kecsegtető ügyeket - Rába-habzás megfékezése, a német importszemét ügye - Szabó Imre tovább tudja vinni.

A bizottsági ülésen résztvevő Szili Katalin házelnök elmondta: úgy látja, hogy a kisebbségi kormányzás nemcsak szükségszerűség, hanem jó lehetőség is. Eképpen minden javaslat mögött konszenzus jön létre, hiszen ez alapfeltétel lesz - emelte ki az Országgyűlés elnöke.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke hozzátette, hogy a környezetvédelem ügye eddig mindig kisebbségben volt, bármilyen kormány volt is hatalmon. Közölte, hogy a legsikeresebb környezetvédelmi döntések ötpárti konszenzuson alapulnak, például az éghajlatpolitika vagy a genetikailag módosított növények elutasításának ügye. Függetlenül attól, hogy ki a miniszterelnök, ilyen konszenzusok mentén, határozottan kell képviselni a jövőben is a környezetvédelem ügyét - fogalmazott Orosz Sándor.

Szabó Imre képviselői kérdésre reagálva kiemelte, hogy a minisztériumban nem politikai elkötelezettség alapján mérlegel majd   kollégái megválasztásánál, hanem teljesítményük alapján. Épp ezért az egyik szakállamtitkári tisztséget ellátó, volt SZDSZ-es veszprémi polgármesterrel, Dióssy László szakállamtitkárral együtt kíván dolgozni.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.