A kolozsvári egyetem két oktatója az emberjogi bírósághoz fordul

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről (BBTE) 2006-ban eltávolított Hantz Péter és Kovács Lehel oktató, akiknek jogi képviselője Takács Albert volt magyar igazságügyi és rendészeti miniszter lesz.

Hantz Péter emlékeztetett arra, hogy több pert is indítottak Romániában az egyetem ellen. Az egyikben az egyetem etikai bizottságának Hantzot elmarasztaló döntését támadták meg. Ezt a pert jogerősen megnyerte az oktató, viszont az eltávolításuk ügyében indított jogi eljárásokat Hantz és Kovács elvesztette.

A romániai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után döntöttek úgy, hogy a strasbourgi bíróságnál keresik igazukat - mondta Hantz, hozzátéve: várhatóan másfél hónap múlva nyújtják be az eljárás elindításához szükséges dokumentumokat.

A romániai önálló állami magyar egyetem újraindításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság szóvivőjeként Hantz elmondta azt is, hogy kidolgoztak egy törvénytervezetet, amely az 1959-ben, a BBTE létrehozásával megszüntetett Bolyai Tudományegyetem újraindításáról rendelkezik.

A jogszabály tervezetét júniusban véglegesítik, majd aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Hantz reméli, hogy így az önálló állami magyar egyetem ügye ismét a figyelem középpontjába kerül Romániában és a nemzetközi fórumokon. Hantz valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet támogatását kéri akciójukhoz. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.