A KDNP megsemmisítené az élettársakról szóló törvényt

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését indítványozza az Alkotmánybíróságnál a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - jelentette be a párt három országgyűlési képviselője.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta: álláspontjuk szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét", mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt. Kizárólag az örökbefogadás és a névviselési szabályozás területén van különbség a két együttélési forma között.

A frakcióvezető-helyettes szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. Mivel a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság között nincs szignifikáns különbség, a házasság pedig hagyományosan egy férfi és egy nő életközössége, ennek kapcsán is felmerülnek alkotmányos aggályok.

Százöt törvényt kellene módosítani a törvény végrehajtásához, ami - véleménye szerint - jogbizonytalanságot eredményez. Mindezek miatt Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy semmisítse meg a testület a jogszabályt.

Salamon László arról is szólt, hogy a közös gyermekké fogadásnak a törvényben szereplő tilalma nem zárja ki, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműek együtt neveljék valamelyikük gyermeket. Ez pedig - a képviselő szerint - azzal jár, hogy nem lehet biztosítani a gyermek alkotmányban foglalt testi, szellemi és erkölcsi fejlődését.

Lukács Tamás úgy vélekedett, hogy a törvény elfogadása nem volt más, mint kísérlet az MSZP-SZDSZ koalíció megmentésére még 2007-ben. Mindössze nyolc képviselő volt az ülésteremben, amikor az Országgyűlés a törvényt tárgyalta.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lép hatályba. A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretne élni. Kiskorú a gyámhatóság előzetes engedélyével sem élhet ezzel a lehetőséggel.

A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyonjogi, öröklési jogi joghatásokkal jár. A regisztrálással a kapcsolatban élők között is vagyonközösség alakul ki. A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. bejegyzett élettársak együttesen nem fogadhatnak örökbe és arra sincs lehetőségük, hogy az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe fogadja. Ugyanakkor a törvény szerint nő és férfi élettársi kapcsolata esetén apai elismerő nyilatkozatot lehet tenni, a kapcsolat bejegyzése előtt.

Új Generáció: a KDNP megbukott a demokratikus alapjogok képviseletében

A KDNP három országgyűlési képviselője nemcsak Magyarország félmillió homoszexuális állampolgárának jogegyenlőségét akarja eltörölni, de jogbizonytalanságba akarja taszítani azokat a százezreket is, akik bár megtehetnék, nem akarnak összeházasodni, pedig gyermekeikkel együtt szerető családként élnek - mondta az SZDSZ Új Generáció elnöke.

A liberálisok ifjúsági szervezetének vezetője szerint ezzel "a magyar Országgyűlés egyetlen nyíltan homofób pártjának három képviselője közel fél évvel a törvény elfogadása után meg akarja semmisíteni a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét."

Az SZDSZ Új Generáció elnöke úgy vélte, az Alkotmánynak azon passzusa, amire a képviselők hivatkoznak, nem sérül azzal, hogy bevezettek egy, a házasságnál lazább, annál kevesebb jogot biztosító családjogi intézményt. A törvény elfogadása jelentős lépés volt a magyar állampolgárok közti diszkriminatív jogi helyzet megváltoztatásában, amire a demokrácia iránt elkötelezett emberek büszkék lehetnek.

Léderer András kitért arra, hogy Lukács Tamás, a törvény megsemmisítését indítványozó egyik képviselő saját magával is súlyos önellentmondásba került, mert néhány éve egy nyilvános vitán közölte: elfogadja a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetését, amennyiben az nem biztosítja az azonos nemű pároknak az örökbefogadáshoz való jogot.

Az Új Generáció elnöke úgy összegezte véleményét, hogy a magukat kereszténydemokratának nevező politikusok megbuktak mind a keresztényi értékek, mind a demokratikus alapjogok képviseletében.

Az MSZP kitart a törvény mellett

Az MSZP-s Szabóné Müller Tímea, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagja kérdésre válaszolva elmondta: kitartanak a törvény mellett, azokat az indokokat pedig, amelyekkel a KDNP-s képviselők a törvény megsemmisítése mellett érvelnek indítványukban, nem tartják jogosnak. A törvény létrehozásával éppen az volt a céljuk, amit Rubovszky György problémának tartott, vagyis hogy ne legyen szignifikáns különbség a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között, megteremtve ezzel a választás lehetőségét.

Szerinte a KDNP-nek az az érvelése, hogy az alkotmány 15. paragrafusával ellentétes a törvény, logikailag nem helytálló, ugyanis a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló jogszabály nem érinti a családot, míg az alkotmánynak ez a része ezt védi.

GfK: A többség nem lát különbséget házasság és élettársi kapcsolat között

Öt megkérdezettből három nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat intézménye között - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. A kutatás eredménye szerint elsősorban az élettársi kapcsolatban élők és az elváltak azok, akik nem tesznek különbséget házasság és élettársi viszony között, miközben a házasoknak csak a fele gondolja úgy, hogy az együttélés e kétféle módja között semmiféle különbség nincsen.

Azzal a megfogalmazással, miszerint a házasság "elavult intézmény", az ezer megkérdezett felnőtt 73 százaléka nem ért egyet, viszont a 20-29 éves fiatalok, az egyedülállók és az elváltak körülbelül egyharmada úgy gondolja, hogy az állítás igaz.

A GfK az azonos neműek házasságáról és örökbefogadáshoz való jogukról is megkérdezte az embereket. Minden negyedik válaszadó úgy vélekedett, hogy támogatja az egyneműek házasságát - jellemzően a magasabb iskolai végzettségű válaszadók voltak megengedőbbek a kérdésben.

Az azonos neműek örökbefogadáshoz való jogát a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatta.

A megkérdezettek válaszainak elemzéséből kiderül, hogy a házasság előtti együttélést életkor szerint a 20-29 éves fiatalok, az egyes csoportokat tekintve pedig a gyesen, gyeden lévők támogatják leginkább.

A házasság előtti szexuális életet tíz megkérdezettből nyolc tartja elfogadhatónak.

(MTI)

 

Rubovszky György
Rubovszky György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.