Szökés vagy okirat-hamisítás?

Egy a magyar bírósági iratok közül nemrég előkerült hivatalos ügyvédi meghatalmazás szerint 2006 februárjában járt Magyarországon az ír gázolóként elhíresült Ciarán Tobin. Ha ez igaz, Magyarország erre hivatkozva ismét kérheti a férfi kiadatását vagy azt, hogy hazájában zárják börtönbe két gyermek halálra gázolásáért.

Ciarán Tobin, az Irish Life biztosító igazgatója és 2000 novemberéig magyarországi képviselője 2000. április 9-én, Leányfalu belterületén egy kanyarban Volvójával egy hirtelen, erős kormánymozdulat hatására úgy 70-80 kilométeres sebességgel felrohant a járdára, és halálra gázolt egy négyéves kisfiút és egy kétéves kislányt. Távollétében első fokon három év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de védői fellebbezés után a másodfokú bíróság a felére csökkentette a letöltendő büntetését.

Ciarán Tobinnak hivatalosan nem kézbesíthető a börtönbehívó. Az ír igazságszolgáltatás ugyanis csak a büntetőeljárás iratait kézbesíti, a börtönbehívó pedig értelmezésük szerint nem tartozik ezek közé. Írország saját törvényeire hivatkozva nem hajlandó őt kiadni Magyarországnak, s abban sem partner, hogy a férfi hazájában töltse le a magyar bíróság által kiszabott 18 hónapot.

Az ír hatóságok szerint Ciarán Tobin nem szökött meg a magyar igazságszolgáltatás elől, hiszen félmillió forint óvadék ellenében a bíróság engedélyezte neki, hogy hazautazzon Írországba.

Nem hivatalosan a napokban a TV 2 Napló című műsorának riportere, Papp Gergely Dublinba utazott és Ciarán Tobin kezébe nyomta a börtönbehívót. A férfi döbbenten állt az ajtóban, felesége azonban sivítva terelte portán kívülre a riportert. A behívó tehát, ha nem hivatalosan is, de az ír gázoló kezébe került.

Ennek ellenére semmi garancia nincs arra, hogy eleget tesz a behívóparancsnak. S ha önként nem jön Magyarországra, a hatóságok - eddig úgy tűnt - nem tehetnek mást, mint várnak. Megvárják, amíg a férfi elhagyja Írországot. Nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, bármilyen irányban hagyja is el a hazáját, elfoghatják és átadhatják a magyar hatóságoknak.

A Napló műsorában azonban Tóth István ügyvéd, aki a halálra gázolt gyerekek szüleinek képviseletét látta el, meglepő bejelentést tett. Az ügy iratai között olyan dokumentumra bukkant, amelynek tanúsága szerint 2006 februárjában (akkor már nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene) Ciarán Tobin Budapesten járt.

A Népszabadság úgy tudja, a dokumentum, amelyre Tóth István hivatkozik, egy ügyvédi meghatalmazás, amely formailag Budapesten készült és az ír férfi itt írta alá. Ez esetben viszont járt Magyarországon, miközben a magyar hatóságok keresték, ami már a számunkra (és különösen ebben az ügyben) nehezen érthető ír jog szerint is szökésnek minősül.

Nem zárható ki azonban (sőt, ez tűnik életszerűnek), hogy az ügyvédi meghatalmazás nem Budapesten készült, vagy ha itt is szerkesztették, Ciarán Tobin nem itt írta alá, hanem Dublinban. Azonban a külföldön készült ügyvédi meghatalmazásokat a külképviselettel, vagy egy közjegyzővel hitelesíttetni kell. A most előkerült iraton felülhitelesítésnek nincs nyoma.

Független jogászok szerint, ha nem Budapesten írta alá az ír férfi az ügyvédi meghatalmazást, akkor a bírósági dokumentumok közé becsatolt irat hamis magánokirat, s mind az ügyvéd, mind az ír férfi ellen eljárást indíthatnak a hatóságok magánokirat-hamisításért.

Akárhogy is történt, úgy tűnik, Magyarország fogást talált az ír gázolón, és kis szerencsével vagy szökésért, vagy okirat-hamisításért sikerül újra eljárást indítani ellene, s akkor már - feltéve, hogy az ír igazságszolgáltatás konzekvens saját nyilatkozataihoz - nem mentegethetik tovább a két kisgyermeket halálra gázoló férfit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.