Nem találtak fogást a Bank Centeren

Nem történt adó- és társadalombiztosítási csalás, sem más bűncselekmény a Bank Center építésének idején végrehajtott cégeladások során, ezért a vám- és pénzügyőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyben márciusban újra elrendelt nyomozást.

Tavaly év végén három férfi elektronikus üzenetekkel 50 millió eurót (12,5 milliárd) forintot próbált meg kizsarolni Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatótól. Ma már mindhármuk előzetes letartóztatásban várja a nyomozás befejezését. Egy 2000-ben készült feljelentést mellékeltek a Csányinak címzett zsarolóleveléhez, és az azt megalapozó adóvizsgálat dokumentumait. Az iratokból az olvasható ki, hogy az APEH a Bank Center építésével összefüggésben vizsgálta a Bankár-csoportot (amely nem tartozott sem az OTP, sem Csányi érdekeltségébe). Az adórevizorok az ügyletek kapcsán 5,5 milliárdos áfa- és illetékhiányt állapítottak meg, de 2000 májusában végül 4,5 milliárdos adó- és társadalombiztosítási csalásért tett feljelentést az adóhatóság az adórendőrségen. A nyomozást azonban az adórendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva megtagadta.

Miután a Csányi elleni zsarolási kísérlet kapcsán nyilvánosságra kerültek a Bankár Kft. adóvizsgálatának dokumentumai, s kiderült, hogy az azokban felsorolt bűncselekmények egy része még nem évült el, a rendőrség átadta azokat a vám- és pénzügyőrségnek (az adócsalás nyomozása ma már a vámőrség illetékességébe tartozik).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.