Üljön nyeregbe, aki teheti

Május végéig tart a gazdasági tárca által másodszor meghirdetett "Bringázz a munkába!" akció, amelynek keretében minél többeket szeretnének rávenni arra, hogy ne autóval vagy tömegközlekedési eszközökkel, hanem biciklivel járjon dolgozni.

A résztvevőknek vállalniuk - és igazolniuk - kell, hogy ebben az időszakban legalább tíz alkalommal kerékpárral mennek be munkahelyükre. Az első akció csak a fővárosiaknak szólt, most országszerte bárki bekapcsolódhat a programba. Regisztrálni a www.bringazzmunkaba.hu honlapon lehet.

Tavaly összesen 2162 budapesti - 293 csapat és 1033 egyéni kerekező - hallgatott a biztatásra, és - számítások szerint - több mint 21 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátástól mentesítette a fővárost.

Az országosra bővített akciót több önkormányzat közvetlenül is támogatja. A Kerékpárosbarát Település cím elnyerése többletpontot jelent a GKM kerékpárút-pályázataiban.

A gazdasági tárca - szintén a napokban - kétmilliárd forint értékben írt ki pályázatot kerékpárutak fejlesztésére. Az első fordulóban május 14-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok, önkormányzati társulások és többcélú kistérségi társulások tervezési, építési, valamint szélesítési és burkolat-megerősítési feladatokra.

A biciklizést népszerűsítő akciók mellett persze arra is szükség van, hogy ne féljünk elindulni kerékpáron a munkába. Nálunk még hiányzik az a szemlélet, hogy a kerékpár éppen úgy jármű, mint az autó, a busz vagy a motor. Ráadásul kevés az olyan munkahely, ahol tárolót, zuhanyzót és öltözőt is igénybe vehetnek a kerékpárral közlekedők. Pedig a tárolók elhelyezése nem pénz kérdés: egy négy bicikli elhelyezésére alkalmas támasz alig több mint tízezer forintba kerül. A kerékpáros egyesületek azt is szeretnék elérni, hogy a munkahelyükre biciklivel közlekedők támogatása a céges cafetériarendszerekbe is bekerüljön: vásárlási kedvezmények, áfa-visszatérítés és egyéb ösztönzők bevezetésével.

A tavalyi budapesti akció egyik befutó csapata
A tavalyi budapesti akció egyik befutó csapata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.