Is-is évad az Operában

Az Operaházban énekel jövőre a világhírű olasz szoprán, Cecilia Bartoli. S ha ez nem volna elég, a dalszínház a 125. évadján 11 bemutatót tart, rendszeresen vezényel majd Fischer Ádám, két operát rendez Kovalik Balázs, újra Pesten énekel Rost Andrea és Polgár László.

Rálik Szilvia baltával a kézben hirdeti az Elektrát. Kerényi Miklós Dávid, a Hófehérke és
a 7 törpe Kukája egy zöld konténerről elrugaszkodva ugrik az égbe. A Rigoletto hercege, Fekete Attila női szobrot tart szorosan, hisz tudjuk, az aszszony ingatag. Néhány kép a Magyar Állami Operaház új évadjának műsor-kalendáriumából. A tegnapi sajtótájékoztatón az új vezetés első önálló évadját ismerhettük meg.

Úgy tűnik, az operarajongók ügyesen nyaggatták a zeneigazgató Fischer Ádámot, hívja Pestre Cecilia Bartolit. A világhírű szoprán a Májusünnep nevű operafesztiválon lép fel jövőre, majd a Művészetek Palotájában. A direkció szeretné, ha a külföldre szerződött magyar énekesek is újra fellépnének nálunk. Rost Andrea szereplése már biztos a Haydn-operában, az Orfeusz és Euridikében, amelyet Zsótér Sándor rendez. Polgár Lászlót szintén visszavárják.

Is-is műfajú a következő évad, mondta Kovalik Balázs művészeti igazgató. Ezzel arra utalt, az Operaház szinte egyedüliként szolgálja ki a műfajt a városban: egyszerre kell megfelelnie a turistáknak, a törzsközönségnek és az operával ismerkedőknek. Úgy látja, a politikusokat hidegen hagyja a műfaj, nem is nagyon futott velük össze a dalszínházban.

Kovalik amúgy két előadást rendez az évadban. Eddig háromszor tűzték ki a Xerxes premierjét, most tényleg megvalósul. A Fideliót ugyancsak ő állítja színpadra. Az első szereposztásra nagy neveket nyert meg: Thomas Mosert és Evelyn Herlitziust. A Tháliában Kurt Weill szól majd, a Mahagonny városának felemelkedése és bukása. Két balettbemutatóra számíthatunk ősztől.

43-féle bérlet közül válogathat a közönség: újdonság a kispénzűeknek szánt, három produkcióra szóló. A legolcsóbb jegy 400 forint, a legdrágább a premierre szóló, 16 900-ért. Az idei évadban 280 előadást terveztek, jövőre majdnem háromszázat, mondta Vass Lajos főigazgató, akitől megtudtuk: próbahelyet keresnek. Elképzelhető, hogy az Erkel Színház színpadát teszik alkalmassá erre. Az Erkel ügyét egyébként két hónapja tárgyalta a kormánykabinet. Az öt lehetséges variációból a multifunkcionális épület ötlete kerül a kormány elé. Az új épület 2011-ben nyílna meg. Ekkor az Operaház átköltözne oda, hogy az Andrássy úti dalszínházat is megújítsák a 130., jubileumi évadra.

Kuka a Hófehérke és a 7 törpéből: Kerényi Miklós Dávid
Kuka a Hófehérke és a 7 törpéből: Kerényi Miklós Dávid
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.