Kóka konstruktív ellenzékiséget ígér

Az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, kész az egyeztetésre  valamennyi párttal, nem fog dacból nemmel szavazni egyetlen  javaslatra sem és nem célja a kisebbségi szocialista kormány  megbuktatása - mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője napirend előtt a parlamentben.

A jó dolgokat, az  értelmes javaslatokat támogatni fogjuk. Ugyanakkor csak az ilyen  javaslatokat tudjuk majd támogatni - fogalmazott Kóka János.

A politikus kiemelte: a liberális párt békével távozik a  koalícióból, 14 év partnerség és 10 év közös kormányzás után békés,  csendes elválást szeretne, mert az utolsó két év kormányzása alapján  úgy látja, a két párt külön-külön talán jobban teljesíthet, mint  együtt. Szerinte azzal, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból, a  hatalom, a befolyás és a pozíciók megőrzése helyett saját  becsületét, tartását, értékeit, programját választotta. Hangsúlyozta  azt is, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap hasonló arányban  támogatta a koalícióból való kilépést, mint 1994-ben a koalícióba  való belépést.

Mint elhangzott, az SZDSZ május 1-től nem vesz részt a kormány  munkájában.

A párt célja, hogy érdemi liberális alternatívát  jelenítsen meg a parlamentben, ezért törvényjavaslatokat írnak és  megmutatják, hogy az ellenzéki magatartás "lehet szép és nemes".

Kóka azt ígérte, hogy az SZDSZ nagyon átláthatóan fog  politizálni, világos lesz, mit miért szavaznak meg, és mit miért nem  támogatnak. Hozzátette: kiemelt figyelemmel követik az eddigi  liberális tárcák munkáját, és ezen túl négy területen állnak elő  kezdeményezésekkel: a közteherviselés, az emberi jogok, a  demokrácia, a fogyatékkal élők helyzete, valamint az önkormányzatok,  ezen belül Budapest fejlődése lesz figyelmük középpontjában.

"Az együttműködés felelősség; valamennyi kérdésben készek  vagyunk az egyeztetésre valamennyi párttal. A jövő héttől induljon  új, minőségi konstruktív parlamenti munka Magyarország bajainak  felszámolására, az ország érdekében" - mondta.

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetőjének felszólalására a kormány  részéről nem reagált senki, ugyanakkor Kóka beszéde végén  kezet fogott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Horváth Ágnes  leköszönő egészségügyi miniszterrel, Fodor Gábor távozó  környezetvédelmi miniszterrel és Dióssy Gáborral, a gazdasági tárca  államtitkárával.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.