Megfigyelési szappanopera

Újabb részleteket ígért a Magyar Nemzet című napilap mára az állítólagos megfigyelési ügyről. Ezekre szükség is volna, mert a "levadászásról" egyelőre annyit tudni, hogy volt egy csoport, amelyik az előző ciklus elején kétes hitelességű és tartalmú információkkal házalt a kormányzat képviselőinél. Minden más egyelőre kérdőjeles.

Továbbra sem lehet tisztán látni a Magyar Nemzet című napilap által kirobbantott, állítólagos "megfigyelési ügyben"; igaz, a lap mára újabb részleteket ígért. Egyelőre annyit tudni, hogy a Fidesz életében fontos szerepet játszott Simicska Lajos volt APEH-elnök tanácsadója (az OTP-vezér Csányi Sándor megzsarolási ügyében gyanúsított) Gubuznai Zoltán kapcsolatba került Kapolyi László nagyvállalkozóval, szocialista képviselővel, és terhelő adatokat kínált Orbán Viktorról, Simicska Lajosról és Kalmár Istvánról, a Magyar Posta akkori vezetőjéről. Az eddig nyilvánosságra került dokumentumok és hangfelvételek szerint Kapolyi csak afféle közvetítő lehetett, a Magyar Nemzet állítása szerint az igazi megbízó Keller László, az MSZP akkori közpénzügyi államtitkára volt. Ennek bizonyítására közreadták Gubuznai egy, közjegyző előtt tett nyilatkozatát. Eszerint Kapolyi László irodájában adták át a kidolgozott stratégiai terveket Keller Lászlónak. A nyilatkozat szerint Kapolyi csak a finanszírozást vállalta; ennek bizonyítására a lap közzétett egy számlamásolatot is, ötvenötmillió forintról. Igaz ugyanakkor, hogy még Gubuznai is elismeri: nem történt kifizetés, a számlát nem egyenlítették ki. Az állítólagos megbízás Kapolyi és egy Finder Bt. nevű cég között köttetett, utóbbi Stotz Gyula magánnyomozással foglalkozó vállalkozása. Az ügyben Kapolyi és Keller is tagadta a vádakat, mindketten jogi lépéseket helyeztek kilátásba. Azt mindketten elismerték, hogy ismerik az érintetteket, Kapolyi szerződésben is állt a Finderrel, de szerinte a megállapodás cégvédelemről, nem pedig politikusok és mások megfigyeléséről szólt.

Az újabb felvonásban titkos hangfelvételek kerültek elő, ezen Stotz Gyula, Gubuznai Zoltán és Kapolyi László egyezkedése hallatszik. A 2003-ban készült szalag tanúsága szerint Kapolyi az egész ügyről alig tud valamit, de nem is kíváncsi rá, igaz, fizetni is csak anynyit lenne hajlandó, amennyi elég volna ahhoz, hogy az ajánlattevők távozzanak.

A beszélgetésben elhangzik Stotzék részéről az is - ezt már a felvételt szintén ismerő Index hírportál néhány ponton bővebb közléséből lehet tudni -, hogy tulajdonképpen megállapodtak Kékessy Dezsővel (az Orbán-kormány párizsi nagykövete, a Fidesz-elnök közeli ismerőse, családjának volt vállalkozótársa), hogy akár Orbánékat terhelő adatokat is kész kiadni, ha Medgyessyék kiutasítják az országból - ezek szerint számára nemkívánatos - vejét. Stotzék szerint Kékessy rengeteg információt átadott. További érdekesség, hogy a hangfelvétel szerint Stotz azt állítja: az ügyben kezdetben Faragó Csaba volt a kapcsolattartó, akit azonban bizalomvesztés miatt "Földire". A nyilvánosságra került hangfelvétel szerint, amelyből a Magyar Nemzet is hosszan, de válogatottan idéz, annyi kiderül még, hogy megállapodnak: Kapolyi szervez egy találkozót Keller Lászlóval, és a benyújtott ötvenötmilliós számla felét kifizeti. Hogy ez utóbbi találkozó megtörtént-e, nem tudni.

"Megmondtam, hogy nem tudom finanszírozni, másrészről meg nem tartanak rá igényt" - fogalmazott Kapolyi a hangfelvételen. Ez utóbbi kijelentés is alátámasztani látszik azt a szocialista körökben hangoztatott véleményt, hogy valóban volt egy információgyűjtési igény a Medgyessy-kormány első évében, de még mielőtt bármi érdemi történt volna, leállították az ez irányú törekvéseket. - Csak azt tudom mondani, amit eddig is: nem adtam megbízást sem Orbán Viktor, sem Simicska Lajos, sem Kalmár István megfigyelésére. Ez az ügy lassan kezd szappanoperába átfordulni - fogalmazott lapunk megkeresésére Kapolyi László.

A gyanú szerint:

- Kapolyi Lászlón keresztül Keller László közpénzügyi államtitkár törvénytelen megfigyeléssel bízott meg egy magáncéget.

- A célpontban: Orbán Viktor, Simicska Lajos és Kalmár István voltak.

- Százmilliós szerződés köttetett a magánnyomozói munkára.

Amit bizonyosan tudunk:

- Kapolyi és Keller kapcsolatba került az ügyben érintett Gubuznaival és Stotzcal.

- Kapolyi és Keller állítja: nincs szó megfigyelésről vagy törvénytelenségről

- Kapolyi egy hangfelvétel tanúsága szerint információk átvételéről tárgyal a magánnyomozó cég vezetőjével, de elzárkózik a teljesítéstől, és érezhetően kifarolna az ügyből.

Amire még választ várunk:

- Bemutattak egy ötvenötmilliós számlát, amelyről azonban nem tudni, hogy kiegyenlítették-e.

- Gubuznai nyilatkozatot tett egy közjegyző előtt, annak valóságtartalma azonban még nem bizonyított.

- A magánnyomozó cég képviselői a három állítólagos megfigyeltről terhelő adatokat kívántak átadni, ezek tartalmáról és hitelességéről azonban senki nem tud, senki nem beszél.

- Miért most, öt évvel az eset után kerül nyilvánosságra az ügy?

Kapolyi László tagadja a vádakat
Kapolyi László tagadja a vádakat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.