Könnyen, gyorsan páliul

Körtvélyesi Tibor indológus tart előadást a Magyar-Indiai Baráti Társaság következő, május 6-i rendezvényén.

Senki ne számítson száraz filológiai fejtegetésre, ugyanis egy érdekes, humorral teli előadásnak néz elébe. India történetének egy jelentős korszakában virágzó nyelvről, a buddhista filozófia szent szövegeinek nyelvéről tudunk meg részleteket, így ismét bekukkantunk az indiai kultúra „színfalai" mögé.

Körtvélyesi Tibor indológus, főiskolai docens. 1994-ben szerzett diplomát Latin és Indológia szakon az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1991-től a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanít szanszkrit és páli nyelvet, filológiai alapismereteket. 1996-tól a Főiskola Nyelvi Tanszékének vezetője, 2001-2003 között ugyanitt főigazgató helyettes. Számos tanulmányúton járt, konferencián vett részt Indiában. Az általa írt, 1998-ban Budapesten megjelent  Szanszkrit Nyelvtan az egyetlen magyar nyelven kiadott szanszkrit nyelvkönyv.

A páli nyelvről                                                                                                                   

A páli a legarchaikusabb középind nyelv, a szanszkrit leánynyelve. Kezdetben népi nyelv, később a buddhizmus irodalmának nagy része is ezen a nyelven íródott, Buddha páli nyelven prédikált.

Színhely: Nemzetek Háza (1062 Budapest, Bajza u. 54. I. em.)
Időpont: 2008. május 6, kedd, 17. 30

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.