Átadták a "Párhuzamos kultúráért" díjakat a Mediawave-en

Megkezdődött szombaton Győrött a Mediawave fesztivál; a nyitónapon adták át a Mediawave Alapítvány "Párhuzamos kultúráért" díjait, amellyel azokat a művészeket tüntetik ki, akik a "saját belső művészeti iránytűjük által kijelölt utat járják".

Az idén elismerésben részesült a fesztivál egyik díszvendége, Jirí Menzel Oscar-díjas cseh film- és színházi rendező, David Murray Grammy-díjas amerikai dzsesszmuzsikus, Jeles András Kossuth-díjas filmrendező, valamint Nagy József újvidéki születésű világhírű színész-rendező-koreográfus, az orléans-i kortárs táncszínház vezetője.

Elnyerte az elismerést Mike Hoolboom, kanadai filmrendező, aki több mint 50 filmjével számos díjat nyert rangos nemzetközi filmfesztiválokon, két alkalommal vehette át a Mediawave fesztivál fődíját, és aki idén a nemzetközi zsűri tagja, valamint Kovács Ferenc dzsesszmuzsikus, zeneszerző, a Budapest Ragtime Band alapító tagja, Dresch Mihály kvartettjének oszlopos tagja.

Hartyándi Jenő fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: a Mediawave Alapítvány 2001 óta díjazza azokat a művészeket, akiknek szuverén szellemisége sohasem illeszkedett az éppen aktuális kulturális irányzatokhoz, hanem a saját maguk által kijelölt utat járják.

A szombaton kezdődött fesztiválra több mint 1000 játék-, kisjáték-, dokumentum-, animációs és kísérleti filmet neveztek a világ 66 országából. Ebből az előzsűri 61 filmet választott ki a nemzetközi versenyprogramba, 30-40 alkotást pedig a panoráma szekcióba válogattak be.

Az idei Médiawave-en a magyar újhullám tavaly elhunyt legendás alakja, Gaál István előtt tisztelegnek egy retrospektív vetítéssorozattal, de kiállítják a rendező 30-40 fotóját is.

A fesztivál egy hete alatt a filmes verseny mellett ifjúsági- és felnőtt alkotóműhelyek, workshopok, továbbá konferenciák is lesznek, de dzsessz, etno, népzenei, valamint kísérletező alternatív és elektronikus koncertek is várják az érdeklődőket.

Fellép többek között az amerikai fekete dzsessz "nagyágyúja", David Murray Black Saint Quartetje, az amerikai fekete népzenét, a bluest és a templomi, vallási zenét elegyítő Campbell Brothers, valamint a különleges hangú norvég énekesnő, Kristin Asbjornsen is.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.