Csak fiataloknak

Több mint húsz horvát válogatott labdarúgónak van felmondhatatlan megállapodása olyan "menedzserrel", aki nemzetközi licenc nélkül dolgozik, s a szokásos 5-15 százalék helyett legalább harmincat vesz el a futballista jövedelméből.

A Globus horvát hetilap legfrissebb számában megjelent többoldalas beszámoló szerint ezek az urak inkább tanácsadónak vagy mentornak, esetleg impresszáriónak szeretik hívatni magukat. Nagyvonalú támogatók: mobiltelefont, lakást, autót vesznek védencüknek. A fiatal tehetségekre hajtanak, akiket közjegyző előtt aláírt megállapodással kötnek magukhoz. Ebben az is szerepel, hogy amennyiben a játékos később külföldre szegődik, komoly jutalékot fizet, majd a bére meghatározott részét is rendszeresen haza kell utalnia egy számlaszámra.

A "tanácsadók" köre meglehetősen érdekes. A legismertebb közülük talán Sinisa Soso, a korábban emberölésért hét évet ült vállalkozó, aki például Ante Rukavinát, a Hajduk Split ötmillió euróra (csaknem 1,3 milliárd forintra) taksált fiatal futballistáját menedzseli. A spliti rádióállomás egy évvel ezelőtt bejátszotta Soso "véletlenül rögzített" telefonbeszélgetését a Hajduk másik játékosával, akivel egy külföldi próbajáték feltételeiről tárgyalt. Egyértelművé vált belőle, hogy a labdarúgó sok pénzt kap Sosótól, ezért ha jótevője úgy kívánja, még az aktuális meccsről is hajlandó ellógni.

Az 1998-as világbajnokság gólkirályát, Davor Sukert is összefüggésbe hozták az alvilággal, hiszen évekig volt Dino Pokrovac társa a futballbizniszben. Többek között Niko Kranjcart - az akkori szövetségi kapitány fiát, aki jelenleg a Portsmouth és a horvát válogatott játékosa - menedzselték együtt, egészen addig, amíg Pokrovacot, ahogy a sajtó írta, "maffiamódszerekkel" ki nem végezték.

Totális kuszaság uralkodik tehát a horvát futballban. A 357 profi játékosra 40 hivatásos, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél is bejegyzett menedzser jut, ám hallgatólagosan minimum százan foglalkoznak futballisták adásvételével. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a menedzserek sokszor klubok tagjai vagy tulajdonosai is, s bár jogszabály tiltja el a menedzseléstől a labdarúgással hivatásszerűen foglalkozókat, a legtöbbjük családjában akad erre valaki: Slaven Bilic szövetségi kapitánynak például a testvére vezet ügynökséget. S bár ő a negyven "jogtiszta" szakember egyike, sokszor felróják neki, hogy helyzeti előnyben van, hiszen azok a játékosok, akik legalább egyszer bekerülnek a nemzeti válogatottba, mindig értékesebbek külföldön.

Luka Bonacic, a Hajduk Split korábbi trénere, akit 2006-ban máig ismeretlenek baseballütővel brutálisan megvertek, azt állította a rendőrségen, hogy őt is megkeresték azok, "akik a saját játékukat játsszák", és néhány játékost különösen a figyelmébe ajánlottak. A Nova horvát kereskedelmi csatorna megkérdezte az ügyről a FIFA-t. A nyilatkozó illetékes annyit mondott: tudnak a fura horvát helyzetről, ám úgy gondolják, hogy kivizsgálása a nemzeti szövetség feladata. (A jogszabályok világosak: minden olyan játékos, akinek kétes kapcsolatai vannak, illetve minden olyan menedzser, aki nemzetközi licenc nélkül dolgozik, akár 50 ezer svájci frankra is büntethető.)

A horvát sportminisztérium is visszapasszolta a labdát azzal, hogy hivatalos jelentést vár. A Horvát Labdarúgó Szövetség alelnöke viszont azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy soha, egyetlen egy bejelentés nem érkezett hozzájuk maffiakapcsolatokról vagy feketén dolgozó menedzserekről.

Markovic horvát szövetségi elnök, Gyárfás és Suker
Markovic horvát szövetségi elnök, Gyárfás és Suker
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.