Vasárnaptól másképp lesz

Ahogy általában a közélet, a miniszterelnök is tényként kezeli, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap a koalícióból való távozásról dönt. Gyurcsány Ferenc ehhez a helyzethez szabja a következő napok politikai programját.

Úgy tudjuk, a kormányfő rövid időn belül megnevezi az új egészségügyi minisztert. (Az SZDSZ szinte biztos kilépését jelzi, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tegnap felmondott legközelebbi munkatársainak, nyilvánvalóvá téve, nincs esélye a folytatásnak.) A legvalószínűbb, hogy az orvosi kamarával eredményesen tárgyaló Székely Tamás lesz a tárca új vezetője.

Kérdés, hogy hétfőn értékeli-e a parlamentben az SZDSZ feltehető ellenzéki párttá válását, az új helyzetet, a kisebbségi kormányzás lehetőségét a kormányfő. Úgy tudjuk, megteszi.

Ezt követően még a héten ki szeretné választani Gyurcsány az új minisztereket, államtitkárokat. Utóbbi területről vannak biztosabbnak tűnő információink. A szocialista frakcióból kerülnek ki a tárcák új második emberei. (Miközben egyre valószínűbb, hogy a közigazgatási államtitkári posztot is valamiképpen vissza kell állítani, de ez a döntés még nem született meg.)

A környezetvédelmi minisztériumban, ahol még Fodor Gábor a miniszter, Oláh Lajos debreceni szocialista képviselő lehet az államtitkár. Miniszterként sajtóértesülések szerint felmerült Baja Ferenc neve, de úgy tudjuk, ő nem kerül új beosztásba.

Az egészségügyi tárca második embere minden bizonnyal az egyeztetésekben eddig is komoly szerepet játszó Vojnik Mária lesz.

A gazdasági minisztérium ügye összetett, mert szervezeti átalakulás is várható, s Bajnai Gordon vezetésével létrejöhet egy fejlesztési és infrastrukturális csúcsminisztérium. Így a gazdasági tárca és Bajnai mostani minisztériumából az önkormányzatok ügye gazdátlan marad. Ez utóbbi önálló egységként valószínűleg bekerül a Miniszterelnöki Hivatalba, s a hírek szerint Kolber Istvánnak vannak esélyei arra, hogy a terület élére álljon.

A korábbi információkkal ellentétben az egypárti kormányzás programját és értékeit nem május elsején ismerteti a miniszterelnök, bár részt vesz és beszédet is mond a ligeti majálison. Az egyelőre kevéssé ismert új kormányprogramot május 5-én hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásban hozza nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc. Ez az a nap, amikorra a kormányzat személyi és szerkezeti átalakítását is be szeretné fejezni.

A most következő nap, április 27-e azonban még az SZDSZ-é. A párt életében egyedülálló eseményre készülnek. Küldöttgyűléseik korábban mindig a koalícióba való belépésről döntöttek, most először a kilépésről fognak. Úgy tudjuk, hogy bár az utolsó pillanatban, tehát tegnap is született Győrben egy felhívás, amelyben a párt több megyei vezetője azt javasolja, hogy halasszák a kilépésről való döntést szeptemberre, a vasárnapi végeredmény nem kétséges. Szavaznak, és becslések szerint 3-1 arányban a kilépés mellett döntenek. Ez azt jelenti, hogy május elsejét már egyetlen kormánypártként ünneplik a szocialisták.


A miniszterelnök tegnap a Pallas Páholyban tartott előadást
A miniszterelnök tegnap a Pallas Páholyban tartott előadást
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.