Milliárdos Dráva-projekt

Befejeződött az 1,1 milliárd forintos ökoturisztikai Dráva-projekt. A program a Nagyatádon tegnap többfunkciós kiállító- és látogatóközpont átadásával ért véget.

A sokáig tiltott övezetnek számító déli határfolyó, a Dráva értékeinek feltárását szolgáló turisztikai program egy baranyai kistérség kezdeményezésérése indult 2004-ben. Végül Baranya és Somogy megye 29 településének, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park összefogásának köszönhetően 44 beruházás valósult meg, s ennek egyik legszebb eleme lett a Dráva értékeit bemutató nagyatádi kiállító- és látogatóközpont - mondta érdeklődésünkre Nórántné Hajós Klára projektvezető. Az unió társfinanszírozásával, a Nemzeti fejlesztési terv keretein belül megvalósított tervek - amelyhez 2,5 százalékos önerőt kellett biztosítaniuk az érintetteknek -, a gyalogos-, a kerékpáros, a lovas és vízi turizmus fellendítését szolgálják a Dráva-medencében, ami 45 új munkahelyet teremtett. Az Őrtilostól Villányig húzódó érintetlen természeti környezetben, 655 kilométernyi túraútvonal mentén egyebek közt turisztikai központok, kilátók, túraállomások, pihenőhelyek, esőbeállók, madárlesek és tájházak épültek.

Nórántné Hajós Klára szerint a projekt nemcsak a földrajzi kiterjedése miatt, hanem azért is mintaértékű, mert több önkormányzatot, kistérséget fogott össze és ösztönzött rendkívül eredményes munkára. Mindenekelőtt ezzel magyarázható, hogy a térség a most lezárult, együttműködésre épülő programot folytatni szeretné egy újabb turisztikai pályázattal, kiterjesztve azt a folyó másik, horvátországi oldalára is. Mint megtudtuk, ez utóbbinak fontos eleme lenne a közös, határokon átívelő marketingtevékenység a Dráva-medence turisztikai kínálatának ismertebbé tételéért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.