Kovács László szerint az uniónak fontos Kína

Az Európai Bizottság fél évszázados történetében eddig példátlan szintű és jelentőségű látogatásra került sor Pekingben: José Manuel Barroso elnök vezetésével összesen kilenc európai biztos - köztük Kovács László - vett részt a pénteken este befejeződött kétnapos tárgyalássorozaton, ami azt jelzi a magyar biztos nyilatkozata szerint, hogy az Európai Unió fontos partnernek tekinti Kínát.

Kovács László adó- és vámügyi biztos pénteken Pekingben az MTI-nek elmondta: az uniós delegáció méreteit az is indokolta, hogy "ezzel a látogatással indult el az Európai Unió és Kína közötti magas szintű, intézményes párbeszéd a gazdasági és kereskedelmi együttműködés legfontosabb kérdéseiről".

Barroso és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök egyetértett abban: közös érdek az együttműködés erősítése, amely nélkül aligha lenne esély olyan globális kihívások eredményes megválaszolására, mint az energiaellátás biztonsága, a globális fölmelegedés, az élelmiszerárak aggasztó növekedése, a nemzetközi biztonságot fenyegető veszélyek elhárítása és a fejlődő világ nehézségeinek enyhítése.

Kovács László szerint az Európai Bizottság részéről szóba került az évente 20-25 százalékkal bővülő kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozatlansága. Ennek az oka nem az alacsony európai versenyképesség, hanem az, hogy a kínai vállalatok számára az uniós piac teljesen nyitott, viszont az európai vállalatoknak komoly nehézséget jelent a kínai piacra való bejutás.

A pekingi EU-kínai tárgyalásokon megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés felhasználásáról, továbbá szándéknyilatkozatot egy közös kutatóintézet létrehozásáról, amely környezetbarát és megújuló energiaforrások kutatásával és kínai szakértők képzésével foglalkozna. Az éghajlatváltozással kapcsolatban megállapodás született arról, hogy az év végi EU-kínai csúcstalálkozón 15 millió eurós közös környezetvédelmi programot indítanak útjára. A kínai fél kifejezte együttműködési készségét a Bali szigetén született környezetvédelmi elhatározások valóra váltása érdekében.

Kovács László szerint a tibeti események a pénteki ülésen nem kerültek szóba. Barroso elnök és a kínai kormányfő az előző esti vacsorán véleményt cserélt e kérdésről, amit mindketten megemlítettek a közös sajtótájékoztatón, de részletekbe nem bocsátkoztak. Barroso ezzel összefüggésben megerősítette, hogy az Európai Unió változatlanul az "egy Kína" elvét vallja, vagyis Tajvant és Tibetet Kína részének tekinti. Az ötkarikás játékokkal kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az olimpiának a világ ifjúságát kell ünnepelnie, ezért ő a bojkott ellen van. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.