A BKV tanácsadó cége kész tisztázni az őket ért vádakat

Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. kész tisztázni a BKV Zrt.-vel  kötött többmilliárdos szerződéssel kapcsolatban őket ért vádakat,  miután a közlekedési társaság felmentést adott a cégnek az üzleti  titoktartási kötelezettség alól - tájékoztatta az MTI-t a két cég  közös közleményben pénteken.


Mint írták, ugyan 2,5 milliárdos keretszerződésekről volt szó, ám az összeg öt évre meghatározott "plafon" volt, és nem  jelentett kötelezettségvállalást a BKV-nak a teljes összeg  kifizetésére. A keretszerződések végrehajtásának eddig eltelt  időszakában, azaz 2008. január 1-től március 31-ig az AAM összesen  92 millió forint értékben nyújtott tanácsadói szolgáltatást a  BKV-nak.

Az eddig végzett munkáért benyújtott számlák - olvasható a két  társaság által közösen jegyzett közleményben - "megfelelnek a magyar  gyakorlatban szokásos általános feltételeknek".

A kommüniké szerint az AAM Zrt. megbízásainak teljesítésénél  törekedett arra, hogy "lelkiismeretesen, minden szakmai  tapasztalatát és ismeretét felhasználva, legjobb tudása szerint  végezze munkáját. Minden egyes teljesítése valódi tanácsadói  termékekre vonatkozik, amelyek hozzájárulnak a BKV Zrt. szervezeti  stabilizációs folyamatának kialakításához".

Mint a két cég rámutat, a BKV célja a keretszerződések  megkötésével egyrészt a "hektikusan változó feladatmennyiség  kezelése", másrészt "olyan szakértői kompetencia bevonása volt,  amelyet a BKV. Zrt. nem tudott saját erőforrásaival megoldani".

A tájékoztatás szerint az AAM-nek a 4-es metróberuházás  projektmenedzsmentjével összefüggő tanácsadói szerződését a Fővárosi  Közgyűlés márciusi döntése értelmében nem a BKV Zrt. működési  költségvetéséből, hanem a DBR Metró Projektigazgatóság büdzséjéből  kellett finanszírozni.

Az AAM Zrt. hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak megfelelően és  a titoktartási kötelezettség alóli felmentés értelmében "kész minden  - a szerződéskötés körülményeire és a teljesítésekre vonatkozó -  információt hozzáférhetővé tenni, amennyiben ez hozzájárul a  kialakult helyzet tisztázásához", ezért a szerződéskötés, a  teljesítés, valamint azok igazolásának körülményeit a cég hamarosan  hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára.

A közlemény szerint "természetesen a BKV is áll minden, a  szerződéskötést és annak részleteit feltárni szándékozó bármilyen  vizsgálat elé".

Mint az MTI kedden megírta, az elmúlt időszak sajtóeseményei,  valamint az érdemi munkavégzés ellehetetlenülése következtében az  AAM Zrt. végül a BKV Zrt-vel kötött hatályos szerződések felmondása  mellett döntött.

Szűcs Zoltán, az informatikai cég vezérigazgatója akkor  rámutatott: a két cég közötti jogviszony szerződésszerű felmondása  után még harminc napig áll az AAM a BKV rendelkezésére.

A BKV felügyelőbizottsága számára készült korábbi előterjesztés  szerint a közbeszerzési szabályok megsértése, hűtlen kezelés és  számvitel rendjének megsértése is felvetődhet a BKV tanácsadói  szerződései kapcsán. A közlekedési társaság e szerint összesen nyolc  szerződést kötött az AAM Zrt.-vel, 2,5 milliárdos keretösszegben.
A tanácsadó cég április 10-én közölte: az üzleti titoktartás  kötelezettsége alóli felmentését kéri a BKV-tól saját érdekeinek megvédéséért.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.