Mese a DJ -ről, aki biztosan kérne mustárt és ketchupot is a hamburgerébe

Egyszer volt, hol nem volt egy londoni srác, bizonyos Graeme Sinden. Egy nap, miképp semmi dolga nem akadt, bolti eladóként malmozott és várta, hogy leteljen a munkaidő. Egyszer csak megzörrent az ajtó és belépett az üzletbe Felix Buxton (Basement Jaxx), odaállt a megszeppent Sinden elé és a következőket szegezte felé: - Hé boltos fiú, mutass nekem egy kis gypsy zenét!

Persze tette a dolgát, Felix pedig újra és újra eljött hozzá ihletet meríteni soron következő lemezükhöz, ezért ha nem találnak egymásra, talán nem is születik meg a Basement Jaxx Balkan című lemeze, és talán ezzel a mozzanattal indult el főhősünk mesés karrierje is. Aki nem hiszi, menjen el május 3-án a Merlinbe és kérdezze meg tőle.

A lényeg az, hogy a találkozás olyan mély nyomott hagyott mindkettőjükben, hogy kemény másfél évig Sinden együtt zenélt a duóval, egy brixtoni Inside Out nevet viselő klubesten. Sokan ráharaptak kaméleon szettjeire, amelyekben tökéletesen keveri a tört ritmusú aktualitásokat a jelen Jamaica-szagú világzenei történéseivel. Célja, hogy kitörjön abból a DJ posványból, ahol mindenkire ráhúzható egy szűk stílus-szelet, amit az unalomig képes magára erőltetni. És talán tényleg az jelent igazi izgalmat, ha egy DJ sose válik kiszámíthatóvá. Azóta pedig még menőbb titulust kapott, ugyanis rányomták a mellére, hogy „Fabric rezidens vagyok”. És így, a híres londoni klub főtermében játszik hónapról hónapra.

 
De történetünknek van egy másik fontos szála is. Mert Felix „csak” teret adott Sinden-nek a kibontakozásra, de mindvégig ott volt mellette a mester, Dave "Switch" Taylor, aki hamar igazi zenész producert faragott belőle. Remixeltek közösen Lady Sovereign dalokat és összehoztak egy saját kiadót is. A Counterfeet bár még csak kevés előadóval foglalkozik, mégis érződik az az eklektikusság, amit Sinden mindig is pártolt. Dave house skatulyájába ugyanis egyre gyakrabban sikerül belecsempésznie egy-egy dance hall-os vagy hip-hop-os elemet. De a Counterfeet, egyenlőre csak a Taylor iskola egy újabb leckéjét jelenti, és majd csak az idő dönti el hová jutnak el vele.
 
Saját zenéjének sikere viszont már a jelen ténye, nem kell hozzá egy másodperc sem, hogy kiderüljön merre halad. Anno Joshua Harvey-val közösen írt egy számot Beeper címmel és ezt hozta meg neki az első igazi elismerést mint producer. Ráadásul már a Domino Records-os megjelenés előtt is a klub DJ-k egyik kedvenc aktualitásává vált. Emellett már készül első közös nagylemezük, amit The Count & Sinden név alatt futtatnak. De egy biztos, akármi is történik vele, akármin is dolgozik, mindig jut ideje egy ütős remix-re, bár az is igaz, hogy ki mondana nemet, Armand Van Helden-nek, Björk-nek, Chromeo-nak vagy a Riot In Belgium-nak?
 
És hogy mindez miért aktuális itt Budapesten? Azért mert Sinden a Merlinben fog játszani május 3-án, a Kill The DJ vol. 5. parti keretein belül.
 
Kill The DJ vol. 5.
2008. május 3., szombat
Merlin (1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)
21h-05h
 
Nagyterem: 
SINDEN (Domino Records / Kiss FM - UK)
+ Kuduro special: Haze (Tilos) és táncos lányok!
Pedro aka Waxman (Tilos) - special 2step/UKG set blend! (Subgrade Records) - live
 
Előtér:
Fonetik (Vibes / Töréspont) vs. Haze
 
 

 

Graeme Sinden
Graeme Sinden
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.